Premierul României, Nicolae Ciucă, a anunțat, joi, că țara noastră a depus Memorandumul inițial pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Ce înseamnă asta pentru România?
Premierul Nicolae Ciucă a depus, joi, Memorandumul inițial pentru aderarea României la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
România vrea să îndeplinească standardele OECD
„Înainte de finele anului reușim să înmânăm memorandumul inițial. Este finalul primei etape și începând din acest moment urmează partea prin care vom confirma tehnic și vom răspunde la toate aspectele care vor fi prezentate comitetelor de specialitate ale OCDE pentru clarificări și pentru a prezenta progresul pe care noi l-am făcut pentru îndeplinirea standardelor OECD.
Este un an dificil, un context internațional dificil atât în planul securității, cât și din punct de vedere economic, iar noi, românii, o știm foarte bine, aflându-ne în vecinătatea războiului pe care Rusia, neprovocat și ilegal, îl poartă împotriva Ucrainei. Ca atare, în toate demersurile noastre am avut în vedere că prin acest proces de aderare avem ocazia de a lucra îndeaproape cu OCDE și avem ocazia de a învăța și de a reforma întreaga societate românească la standardele OCDE”, a declarat, joi, Nicolae Ciucă.
Guvernul s-a angajat într-un proces de modernizare
Totodată, Nicolae Ciucă a ținut să sublinieze că România nu marchează „acest moment ca fiind încă unul de aderare la o organizație internațională”.
„Prin acest demers, Guvernul României s-a angajat într-un proces de modernizare, de transformare, de reformă la nivelul întregii societăți. Practic, prin tot ceea ce vom face de aici înainte sperăm să ne încadrăm în deviza OCDE – Politici mai bune pentru vieți mai bune”, a mai spus premierul Nicolae Ciucă.
Despre OCDE
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) este o organizație internațională a acelor națiuni dezvoltate care acceptă principiile democrației reprezentative și a economiei de piață libere.
Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică este un forum unic unde guvernele a 35 de țări conlucrează pentru a răspunde provocărilor economice, sociale, a celor ce țin de globalizare și de exploatare a oportunităților globalizării.
Organizația oferă un cadru în care guvernele pot să își compare experiențele politice, să caute răspunsuri la problemele comune, să identifice practicile bune și să-și coordoneze politicile interne și internaționale. Aceasta este un forum, unde presiunea egală poate acționa ca un stimulent puternic pentru îmbunătățirea politicii și pentru implementarea instrumentelor independente care, ocazional, pot conduce la semnarea unor tratate.