Nicolae Ciucă, despre amenințările la adresa securității naționale
Într-o recentă conferință dedicată siguranței naționale, organizată de CONAF și un post de televiziune, Nicolae Ciucă, președintele Senatului și liderul Partidului Național Liberal (PNL), a subliniat importanța unei schimbări de paradigmă în abordarea problemelor de securitate.
Ciucă a declarat că este „absolut necesar” să se abandoneze „tendința de a fi reactivi” în fața amenințărilor și provocărilor curente.
„Ameninţări există în fiecare zi şi aţi văzut că există şi această tendinţă la nivelul oamenilor politici să vorbească despre provocările zilei. Este o chestiune care nu ne asigură temeinicia unui sistem integrat prin care să putem să ieşim în faţa oamenilor şi să le spunem că suntem în proces de adoptare a măsurilor astfel încât să punem laolaltă, să integrăm tot ceea ce este necesar pentru securitatea şi siguranţa cetăţenilor.
Există războiul din Ucraina, există conflictul din Orientul Mijlociu, există limitarea navigaţiei libere în Marea Neagră, există toate aceste probleme legate de siguranţa energetică, şi aţi văzut că se discută din ce în ce mai mult, la nivelul Uniunii Europene, despre acest obiectiv de asigurare a independenţei şi a siguranţei energetice. Există problema siguranţei alimentare, pentru că discutăm de tot ceea ce ţine de acest domeniu şi (…) inclusiv despre siguranţa mediului.
Sunt chestiuni pe care nu le poate prevedea nimeni şi toate acestea trebuie să facă obiectul tuturor structurilor guvernamentale şi inclusiv al autorităţilor locale, pentru a putea să aibă la dispoziţie instrumentele necesare, şi, de asemenea, să discute, să aibă un dialog cu cetăţenii pentru a putea să intervină împreună în rezolvarea tuturor acestor situaţii”, a declarat Nicolae Ciucă, întrebat despre ameninţările cu care se confruntă ţara noastră.
Amenințările la adresa securității naționale sunt constante
Potrivit lui Ciucă, amenințările la adresa securității naționale sunt constante și variate, de la conflicte internaționale, precum războiul din Ucraina și tensiunile din Orientul Mijlociu, la probleme de securitate energetică și alimentară, precum și provocări de mediu. Acestea necesită o abordare integrată și proactivă, nu doar reacții pe termen scurt.
Președintele Senatului a subliniat că problemele de securitate trebuie gestionate printr-un sistem integrat care implică nu doar autoritățile guvernamentale, ci și organizațiile neguvernamentale, autoritățile locale și societatea civilă.
„Este absolut necesar ca, prin tot ceea ce facem, să ieşim din această tendinţă de a fi reactivi, există tendinţa de a fi reactivi.
Toate aceste măsuri nu se asigură prin discursuri la anumite tribune, toate aceste măsuri trebuie să se asigure prin a identifica soluţii împreună cu instituţiile statului, dar, de asemenea, cu mediul asociativ, cu organizaţiile neguvernamentale, cu autorităţile locale, cu toţi cei care au experienţă în domenii, pentru a putea să abordăm cât se poate de larg toate măsurile care vizează securitatea şi siguranţa cetăţenilor”, a spus Ciucă.
În opinia sa, măsurile de securitate nu se limitează la discursuri publice, ci necesită acțiuni concrete și coordonate. Ciucă a subliniat că, pentru a aborda eficient amenințările actuale și viitoare, trebuie să adoptăm o abordare proactivă care să integreze toate resursele disponibile și să promoveze dialogul între diferitele structuri și instituții implicate.
Cine va mai fi prezent la conferință dedicată siguranței naționale?
- Nicolae Ionel CIUCĂ – Preşedintele Senatului României
- Ștefan-Radu OPREA – Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
- Sebastian BURDUJA – Ministrul Energiei
- Nicoleta PAULIUC – Președintele Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională din Senatul României
- Georgian POP – Președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale (A.N.R.S.P.S.), Membrul Comisiei pentru Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională din Camera Deputaților
- E.S. Victor CHIRILĂ – Ambasadorul Republicii Moldova în România
- E.S. Ihor PROKOPCHUK – Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ucrainei în România
- Locotenent-Colonel Raluca POPESCU – Comandantul Batalionului 24 Infanterie „Ecaterina Teodoroiu”
- George SCUTARU – Fostul consilier prezidențial pe probleme de securitate națională și CEO-ul New Strategy Center
- Nicoleta RADU – Directorul General PAID
- Elisabeta MORARU – Country Manager-ul Google România
- Claudiu CREȚU – Directorul General Electrocentrale Bucuresti (ELCEN)
- Iulian CHIFU – Președintele Centrului de Prevenire a Conflictelor și Early Warning București
- Otilia SAVA – Coordonatorul Asociației “Alături de Eroi”
- Cristina CILEACU, jurnalista DIGI24, realizatoarea emisiunii “Pașaport diplomatic”