Prezent sâmbătă la Cugir, în județul Alba, Nicolae Ciucă a comentat declarațiile lui Marcel Ciolacu despre posibilitatea ca președintele Klaus Iohannis să candideze ca independent pe listele PNL, cu condiția depunerii unor semnături de susținere.

„Nu am cunoştinţele necesare pe acest domeniu, o să discutăm cu juriştii noştri, cu specialiştii noştri şi o să verificăm dacă este aşa. Din ce ştiu în momentul de faţă, nu cred că se ieşea cu un astfel de demers dacă exista această posibilitate, dar o să verificăm”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Marcel Ciolacu, despre candidatura lui Klaus Iohannis

Marcel Ciolacu, liderul PSD, susține că nu este necesară o legislație suplimentară pentru ca președintele Klaus Iohannis să poată candida la alegerile parlamentare.

”La prima vedere, după observaţiile de la Consiliul Legislativ, părerea mea, dar repet aştept şi expertiza colegilor, este că nu este nevoie de legislaţie suplimentară ca domnul preşedinte dacă îşi doreşte să candideze, să candideze.Cred că sunt mai mult lucruri tehnice prin strângerea semnăturilor doar pentru dânsul fiind independent pe acele liste”, a declarat Marcel Ciolacu.

Acesta e de părere că liberalii ar fi trebuit să aprofundeze mai mult acest subiect sau să se consulte cu mai mulţi specialişti.

”Îmi pare rău de colegii de coaliţie, poate ar fi trebuit să aprofundeze mai mult sau să se sfătuiască să iasă din cercul propriu, să se sfătuiască cu mai mulţi specialişti. Dacă concluzia specialiştilor va fi aceeaşi cu observaţiile Consiliului Legislativ, vom lua o decizie. Dacă nu, vom lua altă decizie. Acest lucru o să-l facem luni”, a mai declarat preşedintele PSD.

Liderii grupurilor PNL din Camera Deputaților și Senat, Gabriel Andronache și Daniel Fenechiu, au inițiat o propunere legislativă pentru modificarea și completarea articolului 52 din Legea nr. 208/2015, care reglementează alegerile pentru Senat și Camera Deputaților, precum și organizarea Autorității Electorale Permanente.

Propunerea conține un articol unic care introduce un nou alineat ce stipulează:”Preşedintele României, în functie la data alegerii Camerei Deputaţilor, dacă se află în ultimele 3 luni ale mandatului, poate candida ca independent pe listele unui partid politic, unei alianţe politice sau alianţe electorale pentru obţinerea unui mandat de senator sau deputat. În cazul in care este ales senator sau deputat, preşedintele României este obligat ca, după validare, să opteze între calitatea de senator sau deputat şi aceea de preşedinte”.