Organizarea alegerilor va fi discutată vineri
Fostul prim-ministru al României, Nicolae Ciucă, a vorbit marți, 13 februarie, despre negocierile cu PSD în ceea ce privește organizarea alegerilor în acest an. Liderul liberalilor spune că negocierile cu social-democrații vor fi reluate în cursul zilei de vineri, 16 februarie.
Acesta a mai spus că orice prelungire după această dată nu numai că este inoportună, dar nici nu mai are vreun fel de rost.
Ciucă a declarat că încă nu se conturează o decizie clară. De altfel, acesta mai spune că subiectul este deja prezent în spațiul public de mult timp.
Ciucă a adăugat că este esențial să se acorde atenție altor probleme de pe agenda guvernamentală care trebuie rezolvate.
„Vă pot spune că am întrerupt negocierile aseară, urmând a fi reluate vineri şi nu se profilează încă o decizie. Eu cred că orice prelungire dincolo de ziua de vineri este inoportună şi nu mai are niciun fel de rost să mai discutăm pentru că, pe de o parte, ocupăm spaţiul public cu un subiect care se rostogoleşte şi aşa de foarte mult timp şi, până la urmă, trebuie să vedem celelalte probleme care sunt pe agenda guvernamentală şi trebuie rezolvate”, a explicat Ciucă, la Palatul Parlamentului, răspunzând unei întrebări pe această temă.
Comasarea alegerilor nu este un subiect închis
Anterior, prim-ministrul Marcel Ciolacu a precizat că există o legislație în acest sens și că nu s-a discutat despre dorința PSD sau PNL de a obține președințial.
El a mai spus că o prezență cât mai mare la vot face bine democrației.
Liderul social-democraților spune că o comasare a alegerilor europarlamentare va însemna o prezență la vot mai scăzută. În acest context, s-a discutat despre inventarea unui așa numit referendum pentru penali. Ideea a primit un răspuns mixt.
„A rămas că atunci când mă întorc o să mai stăm de vorbă, vineri, pe acest subiect, să vedem cum tehnic putem face. Avem o legislație. Nu a fost o discuție că vrea PSD să dea președintele, că vrea PNL… Nu a fost o discuție. Sunt lucruri bune pentru democrație… Ce înseamnă esența democrației – o prezență cât mai mare la vot.
În cazul unei comasări, știm cu toții că la alegerile europarlamentare prezența e mai scăzută dacă nu inventăm un referendum pentru penali. Atunci s-a venit cu această idee că ar fi chiar mai democratică. Alți colegi din opoziție spun că nu e democratică, că direcționăm un vot”, spune Marcel Ciolacu.
Acesta a mai precizat că într-o coaliție există mereu discuții și că acestea vor fi reluate în cursul zilei de vineri. De altfel, spune că nu a cerut niciodată liberalilor să renunțe la candidatul pentru alegerile prezidențiale.
Marcel Ciolacu spune că dacă i-ar cere lui Nicolae Ciucă ca PNL să renunțe la candidat, asta ar însemna să-l jignească. Scenariul ar fi la fel dacă Nicolae Ciucă ar cere PSD să renunțe la candidat.
În context, el spune că niciunul dintre ei nu are înclinația de a se jigni. Acesta a mai spus că PSD nu va susține un candidat independent la alegerile prezidențiale.
(…) Într-o coaliție vorbim mereu. (…) A rămas că atunci când mă întorc o să mai stăm de vorbă, vineri, pe acest subiect, să vedem cum tehnic putem face. Social-democrații nu au cerut liberalilor să renunțe la candidatul la alegerile prezidențiale. Cred că și dl Ciucă mi-ar cere mie să renunțe PSD la candidatură, cred că și eu dacă i-aș cere dlui Ciucă să renunțe PNL la candidat ne-am jigni unul pe altul.
Nu avem această înclinație de a ne jigni. Social-democrații nu vor susține un candidat independent la alegerile prezidențiale. Ce pot spune cu certitudine, cu inimă de pesedist, de membru fondator, niciodată PSD și eu personal nu că nu o să propun, dar nu o să-mi treacă prin cap să susțin un independent din partea PSD”, a explicat, marți, Marcel Ciolacu.