Nicolae Ciucă, președintele liberalilor, a abordat în cadrul unor recente declarații teme sensibile legate de politica internă și externă, oferind o perspectivă clară asupra viziunii sale.

În fața temerilor generate de contextul geopolitic actual, acesta a subliniat prioritatea menținerii păcii, apelând la propria experiență din teatrelor de război.

Ciucă, despre păstrarea păcii

Ciucă a răspuns speculațiilor conform cărora el ar putea implica România într-un conflict armat, făcând apel la propriul trecut militar pentru a accentua angajamentul său față de pace.

”Cine a fost în război știe cel mai bine care sunt consecințele și de ce trebuie să păstrăm pacea”, spune el.

nicolae ciuca
SURSA FOTO: Facebook/Nicolae Ciucă

Relația cu PSD și campania electorală

Relația cu PSD a fost un alt subiect intens dezbătut. Ciucă a explicat că decizia de a rupe alianța cu social-democrații a fost determinată în mare parte de deciziile Curții Constituționale a României (CCR), pe care le consideră periculoase din perspectiva precedentelor create.

„Situația care a generat această hotărâre a fost decizia CCR. Precedentul pe care îl creează este unul periculos. Este vorba despre apărarea drepturilor și libertăților.”

Fără a oferi dovezi clare, acesta a lăsat să se înțeleagă că acțiunile PSD au contribuit la deteriorarea cooperării.

“Dacă ne uităm la cei ce au luat această decizie, poate să fie interpretat și nu am niciun fel de dovadă, nu vreau să intru pe un teren pe care nu am intrat niciodată.”

De asemenea, Ciucă a comentat despre strategia electorală a PSD, pe care o vede ca o încercare de „sufocare” a PNL-ului.

„N-a spus-o o dată. Am spus că se alintă, pentru că trebuie să vedem strategia PSD. Ei consideră că această îmbrățișare a PNL-ului poate duce la sufocare. Este o propunere cu cianură.”

Propunerea lui Marcel Ciolacu de a-l numi premier a fost descrisă de Ciucă drept „otrăvită”, sugerând că aceasta ar ascunde intenții mai puțin favorabile pentru PNL.

„Da, am vorbit cu dl Ciolacu. Au fost mai multe discuții, inclusiv pensiile minerilor, inechitățile din pensiile militarilor. Am convenit să semnăm împreună aceste legi. (…) Ați înțeles mobilul pentru care s-au întâmplat aceste chestiuni. Eu n-am făcut altceva decât să păstrez echilibrul și să împlinim ceea ce a argumentat coaliția. Dacă interesele sunt deasupra obiectivelor…”.

Nicolae Ciucă, lider PNL
SURSA FOTO: Captură ecran Facebook/Nicolae Ciucă

Atitudinea față de adversarii politici

În ceea ce privește atacurile contracandidaților la alegerile prezidențiale, Ciucă a adoptat o poziție respectuoasă, afirmând că nu intenționează să atace niciun adversar.

“Respect adversarii politici. Nu vorbesc de rău niciun candidat la președinție. Este vorba despre o alegere serioasă pe care trebuie să o facă românii. (…) Rolul nostru, ca politicieni este acela de a repune munca în rândul valorilor, acolo unde îi este locul. S-a înțeles greșit că poți să ai succes în viață fără să depui niciun efort. Trebuie să ne întoarcem la tradițiile noastre de bun simț.”

Nicolae Ciucă, Marcel Ciolacu
SURSA FOTO: Dreamstime

„N-am să fiu răutăcios. Pot să glumesc? Dacă totul s-ar învârti în jurul ecologiei aș numi-o premier.”, a glumit acesta cu privire la Elena Lasconi.

Vizita la Chișinău și relația cu Republica Moldova

Nicolae Ciucă a subliniat importanța relației cu Republica Moldova în contextul discuțiilor sale recente cu liderii de la Chișinău, inclusiv președintele Maia Sandu.

Una dintre principalele teme de discuție a fost influența propagandei rusești în regiune, o preocupare majoră atât pentru România, cât și pentru Uniunea Europeană.

Ciucă a încurajat cetățenii moldoveni aflați în România să sprijine prin vot parcursul european al Republicii Moldova, reiterând beneficiile pe care aderarea la UE le-a adus României.

„M-am întâlnit și cu Igor Grosu, liderul PAS, și cu premierul Dorin Recean, și cu dna președinte Maia Sandu. Am discutat despre relațiile bilaterale și despre propaganda și dezinformarea Rusiei în Republica Moldova. Ieri a fost și o rezoluție inițiată de europarlamentarul PNL, Siegfried Mureșan, pentru creșterea rezilienței Republicii Moldova la interferența Rusiei. Nu pot să comentez, nu putem să dăm detalii din cele discutate, pentru a nu fi interpretate ca fiind campanie pro Maia Sandu sau pro referendum. Putem să îi încurajăm pe cetățenii din Republica Moldova care trăiesc în România să meargă la vot și să susțină parcursul european al Republicii Moldova. (…) Am vorbit despre ce a însemnat pentru noi intrarea în UE. România a avut o creștere economică de 800% după admiterea în UE.”