Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a participat la o conferință organizată în Elveția unde au fost dezbătute cele mai importante teme de securitate globală. Liberalul a pledat pentru o Mare Neagră liberă și deschisă.
Nicolae Ciucă pledează pentru o Mare Neagră liberă și deschisă
Președintele Senatului României, Nicolae Ciucă, a fost invitat special la conferința „National Security Dialogue”, organizată de Pepperdine University și The Heritage Foundation din SUA. Evenimentul, desfășurat în Elveția, aduce la aceeași masă anual oficiali și experți din întreaga lume pentru a dezbate cele mai importante teme de securitate globală.
În discursul său, Nicolae Ciucă a subliniat importanța strategică a României și a Mării Negre. El a plecat în fața audienței pentru o Mare Neagră liberă și deschisă, evidențiind rolul crucial pe care această regiune îl joacă în conectivitatea globală, legând rutele comerciale dintre Marea Baltică și Marea Mediterană, dar și între Asia Centrală și Europa.
„Marea Neagră înseamnă, în primul rând, conectivitate, este locul în care se intersectează rutele comerciale de la Marea Baltică la Marea Mediterană sau rutele din Asia Centrală către Europa. Cunoașteți cu toții Inițiativa celor 3 Mări, puternic susținută de SUA, sau Coridorul Mijlociu, ce leagă Asia Centrală de Europa. Marea Neagră înseamnă legătura cu Orientul Mijlociu, Balcanii, dar Marea Neagră înseamnă și multe rute energetice care leagă petrolul din Kazahstan și Rusia sau gazul din Rusia și Azerbaidjan de Europa”, a spus Ciucă.
Rusia și utilizarea hranei ca armă geopolitică
Nicolae Ciucă a atras atenția asupra politicii Rusiei de a utiliza hrana ca armă pentru a decredibiliza Occidentul și a provoca instabilitate globală. În discursul său, el a evidențiat importanța regiunii Mării Negre ca unul dintre cei mai mari producători de grâu și floarea-soarelui la nivel mondial.
Liderul PNL a subliniat că orice perturbare a lanțului de aprovizionare cu cereale poate duce la instabilitate socială și politică în țările din Africa și Orientul Mijlociu.
Securitatea Ucrainei și sprijinul internațional
În contextul conflictului din Ucraina, Ciucă a subliniat că acest război nu este unul doar regional, ci unul prin care Rusia încearcă să reconfigureze arhitectura de securitate mondială.
El a insistat că sprijinul pentru Ucraina trebuie să continue și să se intensifice, pentru a preveni o victorie rusă care ar avea consecințe grave nu doar pentru securitatea flancului estic al NATO, ci și pentru stabilitatea globală.
„Pentru Rusia, conflictul din Ucraina nu este unul interstatal sau regional, ci este unul prin care Rusia încearcă să reconfigureze arhitectura de securitate la nivel mondial”, a concluzionat președintele Senatului.