Nicolae Ciucă, despre impozitarea progresivă: Fără un sistem digitalizat, discuțiile sunt fără susţinere tehnică

Sursă: Facebook, Nicolae Ionel Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă, a afirmat luni, 8 mai, că, fără un sistem digitalizat, discuţiile despre impozitarea progresivă sunt, în momentul de faţă, "fără susţinere tehnică". ,,Pentru toate aceste elemente este nevoie de un sistem digitalizat integrat complet care cu adevărat să dea imaginea reală", a declarat președintele PNL.

Nicolae Ciucă, despre sistemul digitalizat din cadrul Ministerului de Finanţe

„Orizontul de timp este dat de capacitatea de introducere a sistemului digitalizat în interiorul Ministerului de Finanţe astfel încât toate instituţiile care gestionează finanţele să poată să aibă o imagine clară asupra constituirii venitului global.

Fără un astfel de sistem, discuţiile despre impozitarea progresivă, în momentul de faţă, sunt fără susţinere tehnică”, a afirmat Nicolae Ciucă, înainte de a participa la Congresul Seniorilor liberali, întrebat despre impozitul asupra venitului global.

Premierul a subliniat că un sistem integrat digitalizat cu o bază de date coerentă şi completă nu există în momentul de faţă.

Ciucă: Este nevoie de un sistem digitalizat integrat complet

„Din păcate, sunt încă instituţii unde se ţine această evidenţă în registre, motiv pentru care, deşi punctual sunt anumite locaţii în care s-a reuşit digitalizarea, este cu mult mai mult decât atât, iar procesul durează, după cum ştiţi.

Am încercat să rezolvăm problema cu factura electronică, de la sistemul de bussines la Guvern, Guvern la Guvern, business la business. De asemenea, radarul mărfurilor. Pentru toate aceste elemente este nevoie de un sistem digitalizat integrat complet care cu adevărat să dea imaginea reală”, a explicat prim-ministrul.

Potrivit acestuia, există voinţă politică în acest sens. „Am pornit acest sistem. (…) Este pornit. Din discuţiile pe care le-am avut, durează de la 9 la 12 luni”, a indicat Ciucă.

El a precizat că discuţiile cu privire la impozitarea progresivă ar putea fi reluate cel mai degrabă anul viitor.

Acesta a mai subliniat că, săptămâna aceasta, cel târziu, va fi adoptată ordonanța privind reducerea cheltuielilor bugetare, însă exclude o supraimpozitare pentru mediul privat, deoarece nu ar fi corect ca statul să introducă astfel de taxe, în contextul în care încurajează mediul privat să facă investiții și să se dezvolte.

România analizează trecerea la impozitarea progresivă, însă nu imediat

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a declarat recent că toate instituțiile financiare internaționale recomandă României trecerea la impozitarea progresivă, într-o perioadă medie de 3-5 ani, el precizând că vom avea această dezbatere, dar nu este acesta momentul.

Ministrul a afirmat că „există un cumul imens de venituri la stat care deranjează întreaga România”.

Astfel, potrivit lui, „sunt mai multe ipoteze de lucru”, plecându-se de la principiul că trebuie găsite niște soluții de echilibru între cei care lucrează la mediul privat și de stat. „A fost discutat la nivelul coaliției un standard, s-a vorbit de nivelul salariului președintelui”, a precizat acesta.