Nicolae Ciucă, liderul PNL și fost premier, a comentat cu privire la incidentul în care o dronă rusă a fost doborâtă în apropierea frontierei româno-ucrainene. El a subliniat că este important să se stabilească dacă evenimentul s-a produs intenționat sau din greșeală înainte de a lua măsuri.

Măsurile pot varia

El a mai precizat că este un subiect care trebuie lăsat în seama specialiștilor pentru a fi elucidat.

„Sunt aspecte care, pur și simplu, se petrec în proximitatea României, la limita de graniță dintre România și Ucraina. Sunt evenimente care, din păcate, într-o astfel de situație, se pot întâmpla.

Partea de analiză sau de a expune un punct de vedere pe un astfel de subiect fără să știu care sunt datele tehnice nu o voi face, pentru că e un aspect care ține de specialiștii care trebuie să elucideze ceea ce s-a întâmplat”, spune Nicolae Ciucă.

Liderul PNL a menționat că măsurile pot varia în funcție de intenție și de circumstanțele care au dus la incident. În acest sens, este o diferență între măsurile luate în cazul unui incident provocat intenționat și cele luate în cazul unui accident sau unei scăpări.

„Într-un fel sunt măsurile când este dovedită intenția, altele sunt măsurile în momentul în care a fost o scăpare”, adaugă Ciucă.

Nicolae Ciucă a evitat să spună dacă ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, ar trebui să demisioneze sau ar trebui demis pentru că inițial a anunțat că nu a căzut o dronă rusească pe teritoriul României.

NATO: Incidentul nu ar fi unul intenționat

În acest context, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că Alianța nu are niciun indiciu că resturile de dronă găsite pe teritoriul României au fost cauzate de un atac deliberat al Moscovei. Afirmațiile oficialului NATO au fost făcute joi în Parlamentul European.

„Nu avem nicio informaţie care să indice un atac intenţionat din partea Rusiei, şi aşteptăm rezultatul investigaţiei aflate în desfăşurare”, a spus Stoltenberg în faţa eurodeputaţilor.

Stoltenberg a subliniat riscurile pe care le implică loviturile aeriene ruse în vecinătatea atât de apropiată a teritoriului NATO.

„Aceasta demonstrează riscurile de incidente şi accidente”, a spus el. „Indiferent de acest rezultat (al anchetei), ceea ce am văzut, desigur, sunt multe lupte şi de asemenea atacuri aeriene aproape de frontierele NATO”, a adăugat secretarul general.

Ucraina a anunțat luni că drone explodaseră pe teritoriul României în timpul loviturilor aeriene ruse din cursul nopţii asupra portului ucrainean Izmail de peste Dunăre.

Oficiali români au dezminţit iniţial afirmaţiile ucrainene, dar miercuri şi-au schimbat declaraţiile. Ministrul apărării, Angel Tîlvăr, a spus că fragmente din ceea ce ar fi putut să fie o dronă rusească au căzut pe teritoriul românesc