Premierul a participat recent la Conferința internațională „Curtea de Conturi a României - Digitalizare în audit”, unde a vorbit despre disciplina financiară în banului public și instaurarea acesteia. Astfel, Nicolae Ciucă a subliniat că nu este deloc „o misiune ușoară”, în contextul în care există mii de entități care sunt supuse auditului şi controlului.
Nicolae Ciucă, despre instaurarea disciplinei financiare în cheltuirea banului public: Nu este o misiune ușoară
Așadar, premierul a amintim de faptul că Autoritatea de Audit este singura abilitată să auditeze fondurile europene nerambursabile pe care România le primeşte anual şi să raporteze acest lucru UE
„Înalta Curte de Conturi a fost printre primele instituţii fundamentale ale statului modern înființate de domnitorul Alexandru Ioan Cuza, deoarece s-a considerat că trebuie să existe o instituție care să controleze modul în care era cheltuit banul public. O instituție puternică, independentă, capabilă să exercite un control eficient asupra entităților statului.
Acest obiectiv se află și astăzi în centrul activității instituției dumneavoastră și doresc să vă mulțumesc pentru modul în care serviți interesul public. Instaurarea disciplinei financiare în cheltuirea banului public nu este o misiune ușoară, având în vedere că vorbim de mii de entităţi care sunt supuse auditului şi controlului, la care se adaugă peste 1,5 milioane de persoane fizice şi juridice care intră într-o formă sau alta în contact cu banul public.
De asemenea, Autoritatea de Audit este singura abilitată să auditeze fondurile europene nerambursabile pe care România le primeşte anual şi să raporteze acest lucru UE. Sunt responsabilități multiple și vă felicit pentru modul în care reușiți să le gestionați și să vă asigurați că banul public este cheltuit corect și transparent”, afirmă Nicolae Ciucă.
A fost început „n amplu proces de modernizare
De asemenea, liderul liberal spune că a fost început un amplu proces de digitalizare la Curtea de Conturi și alte instituții.
„Digitalizarea reprezintă o reală provocare pentru Guvern, pentru instituțiile statului și mă bucur să constat că la Curtea de Conturi acest proces este tratat cu seriozitate și responsabilitate. O strategie instituțională în acord cu provocările unei societăți în continuă schimbare, creșterea performanțelor profesionale ale resursei umane existente în cadrul Curții de Conturi, precum și îmbunătățirea comunicării interne și externe sunt obiective asumate de către Curtea de Conturi și vă încurajez să continuați dezvoltarea și modernizarea serviciului de audit.
În final, doresc să vă mulțumesc pentru parteneriatul deschis, transparent pe care îl avem cu dumneavoastră, deoarece avem nevoie de sprijin real și consistent în administrarea eficientă a banului public, pentru a contribui împreună la schimbarea în bine a societății românești”, a completat Nicolae Ciucă.