Premierul Nicolae Ciucă spune că românii nu vor fi afectați de modificările aduse ordonanței care plafonează și compensează prețurile la energie. El spune că, pentru segmentul de consum 100-300 kwh, în conformitate cu recomandările UE, s-a scăzut pragul cu 15% „pentru a putea diminua risipa”
Românii nu vor fi afectați de măsurile OUG
„Măsurile luate au un obiectiv foarte clar – protejarea cetățenilor și a economiei. S-a vorbit, s-a dezbătut că românii vor fi afectați. Nu este adevărat! Am menținut prețul pe care-l va plăti fiecare cetățean în conformitate cu consumul pe pragurile stabilite pe ordonanța 27 și al doilea prag pentru care avem un cost de 0,80 lei, vorbim de segmentul între 100 și 300 de kwh a rămas același, cu specificația că în conformitate cu recomandările UE pentru a putea diminua risipa, s-a scăzut acel prag de 15% din numărul de kw. Practic, oamenii vor plăti la fel cu specificația că probabil cei care depășesc 255, până la nivelul acela vor plăti cuantumul de 0,80 de lei. Am păstrat plafonul”, spune Nicolae Ciucă.
Premierul spune că „s-a înțeles oarecum greșit” și pentru IMM-uri.
„S-a interpretat că se scade din cuantumul kilowaților consumați acel procent de 15%. Discutăm de o reducere cu 15% a compensării pentru numărul de kilowați în comparație cu cel similar lunii din anul anterior. Deci nu e vorba consumul de acum. Dacă anul trecut au consumat 100 kw, să zicem, anul acesta îi vor fi compensați 85. Este o măsură prin care se dorește limitarea risipei de energie. Se ajunsese să nu mai ținem cont de cât de mult compensăm pentru că se compensează de stat”, încheie Ciucă.
OUG pe energie, aprobată de Guvern
Amintim că, Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea OUG 27/2022 a fost inspirată din modele aprobate de Comisia Europeană, iar deciziile referitoare la acest act normativ vor fi prezentate pe 9 septembrie, la Bruxelles, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Executivul a aprobat săptămâna trecută Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea OUG 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale.
Aceasta prevede, printre altele, extinderea până la 31 august 2023 a schemei de plafonare a preţurilor la energie, sancţionarea cu amendă de 5% din cifra de afaceri a tranzacţiilor succesive cu energie, plata unei contribuţii la Fondul de Tranziţie Energetică de către producătorii de energie electrică, entităţile agregate de producere a energiei electrice, traderii, furnizorii care desfăşoară activitatea de trading şi agregatorii care tranzacţionează cantităţi de energie electrică şi/sau gaze naturale pe piaţa angro şi plafon maxim de decontare al MW-ului de energie electrică de 1.300 lei.