Preşedintele Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, a subliniat într-o postare pe platforma Facebook că afecțiunile oncologice reprezintă a doua cauză majoră a mortalității în România.
Planul Național pentru Combaterea Cancerului trebuie implementat rapid
În mesajul său, Ciucă evidențiază importanța implementării rapide a Planului Naţional pentru Combaterea Cancerului la nivelul sistemului de sănătate. Acest plan, realizat sub coordonarea colegului său Nicoleta Pauliuc, este văzut ca o inițiativă crucială pentru a îmbunătăți gestionarea și tratamentul pacienților afectați de cancer.
„În România, afecţiunile oncologice reprezintă a doua cauză majoră a mortalităţii, iar Planul Naţional pentru Combaterea Cancerului – un document la adoptarea căruia colega mea Nicoleta Pauliuc a muncit enorm – trebuie urgent implementat la nivelul sistemului de sănătate”, a scris acesta, duminică, pe Facebook.
Nicolae Ciucă adaugă că pacienții oncologici necesită îngrijire de calitate, acces la cele mai recente și eficiente tratamente, consiliere psihologică și sprijin emoțional. În plus, subliniază importanța eforturilor de prevenție și campanii de informare la nivelul întregii populații.
„Este obligatoriu, de asemenea, să ne concentrăm pe prevenţie şi campanii de informare ample la nivelul întregii populaţii. Curajul celor care luptă cu această boală îi transformă în eroii noştri, deseori tăcuţi, pe care trebuie să îi asigurăm, la fiecare pas, că nu sunt singuri. Să ne angajăm să fim mai puternici, mai uniţi şi mai hotărâţi în faţa acestei afecţiuni cumplite care schimbă şi distruge vieţi”, a mai scris preşedintele PNL.
Creștere a ratei mortalității din cauza cancerului colorectal
Un studiu recent realizat de Universitatea din Milano, Italia, arată că rata mortalităţii din cauza cancerului colorectal în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 25 şi 49 de ani din Uniunea Europeană şi Regatul Unit este în creştere.
Una dintre cauzele acestei tendințe este numărul tot mai mare de tineri supraponderali, a declarat Carlo La Vecchia, care a condus studiul publicat în jurnalul ştiinţific Annals of Oncology. Printre alţi factori se numără creşterea consumului de alcool şi reducerea activităţii fizice, potrivit cercetătorilor.
Cancerul colorectal la o vârstă mai tânără este, în general, mai agresiv, iar şansele de supravieţuire sunt mai reduse în comparaţie cu cazurile apărute la persoane mai în vârstă, au explicat oamenii de ştiinţă.
Cercetătorii propun luarea în considerare a extinderii screeningului pentru cancerul colorectal la persoanele mai tinere, începând cu vârsta de 45 de ani, având în vedere caracterul mai agresiv al acestei forme de cancer la o vârstă mai tânără.
Cancerul colorectal se dezvoltă, de obicei, din excrescenţe numite polipi, care pot fi îndepărtate în timpul unei colonoscopii, prevenind astfel evoluția către stadiul cancerigen.