Nicolae Ciucă, despre protestele fermierilor: Este datoria noastră să venim cu soluţii

Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, PNL, PSD

SURSA FOTO: Inquam Photos, George Călin

Nicolae Ciucă a declarat că a fost implicat în dialog și coordonare cu premierul în ceea ce privește valul de proteste al fermierilor. El a respins acuzațiile PSD conform cărora l-ar fi lăsat pe Marcel Ciolacu singur în fața nemulțumiților.

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat luni că a fost în dialog și în coordonare cu liderul PSD și premierul Marcel Ciolacu în timpul în care au avut loc proteste ale fermierilor. El a menționat că a discutat cu prim-ministrul aproape în fiecare zi pe această temă.

Liderul liber a spus că a vizitat Guvernul pentru a discuta revendicările fermierilor și transportatorilor.

Ciucă respinge acuzațiile lansate de PSD

Nicolae Ciucă a respins acuzațiile PSD potrivit cărora social-democrații ar fi fost lăsați singuri în fața nemulțumirilor care erau la proteste. El a subliniat că a fost în contact constant cu liderii PSD. Conform acestuia, miniștrii PNL responsabili pentru Agricultură și Transporturi au contribuit la găsirea de soluții pentru problemele fermierilor.

„Nu este deloc aşa, am fost în dialog şi în coordonare cu preşedintele PSD, cu premierul României. Probabil că aţi văzut şi acum o săptămână că am fost la Guvern, când s-au discutat toate aceste revendicări ale fermierilor şi transportatorilor, în fiecare zi aproape am vorbit”, a spus Nicolae Ciucă.

SURSA FOTO: Inquam Photos / Casian Mitu

Liderul PNL susține ideea de dialog și de înțelegere

Întrebat despre posibilitatea continuării acestor proteste, Nicolae Ciucă a declarat că crede că se va găsi, așa cum s-a întâmplat întotdeauna, calea dialogului și a înțelegerii. El a subliniat că este datoria lor să ofere soluții și să găsească înțelegere pentru acestea.

Ciucă a negat existența discuțiilor privind intenția ministrului Agriculturii, Florin Barbu, de a cere demisia comisarului european pentru agricultură în legătură cu problema cerealelor și impactul asupra fermierilor români. El a subliniat importanța fondurilor de la Uniunea Europeană pentru agricultura din România. Totodată, a reafirmat că dialogul și găsirea de soluții sunt esențiale pentru continuarea activității în acest domeniu.

Fermierii au beneficiat de sprijin financiar de două miliarde de euro

Liderul PNL a amintit că, în cursul anului precedent, fermierii din România au beneficiat de sprijin financiar direct în valoare de două miliarde de euro. Pentru dezvoltare, țara noastră a primit aproximativ un miliard de euro. Astfel, anual, se alocă în România în jur de trei miliarde de euro pentru sectorul agricol, a spus Nicolae Ciucă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a relatat că fermierii din județul Mureș i-au cerut un anumit lucru. Cei care erau la proteste și-au exprimat dorința de a solicita demisia comisarului european pe Agricultură. Acest lucru se cere în cazul în care ministrul nu susține cererea României privind derogarea de la impozitul de 4% pe terenurile agricole. Barbu a afirmat că rolul său este să reprezinte vocea fermierilor. Prin intermediul unei postări, ministrul a anunțat suspendarea protestului fermierilor din Târgu Mureș.