Premierul Nicolae Ciucă a precizat că, în contextul în care Ungaria nu va trimite trupe sau armament în Ucraina și nu va autoriza ca teritoriul său să fie tranzitat de arme letale, se analizează solicitarea ca România să permită acest lucru. Ciucă a explicat că fără muniție Ucraina „nu mai rezistă mult timp”.
„Există solicitarea și analiza ca armamentul militar pentru Ucraina să treacă prin România (n.r. în contextul anunțului Ungariei că nu permite tranzitul). Fără ajutor Ucraina nu mai rezistă mult timp … Fără armament, muniție. (…) Să le furnizam aparate de zbor da, dar suport aerian nu își asumă nimeni”, a declarat Nicolae Ciucă.
De asemenea, premierul a precizat că România are în plan și trimiterea de carburant din rezerva de stat către Ucraina.
„Avem în plan să trimitem carburant în Ucraina … Au nevoie după distrugerea depozitelor”, a mai precizat premierul care a precizat că acest carburant va fi livrat din rezerva de stat, conform surselor.
Ungaria nu va permite ca teritoriul său să fie tranzitat de arme letale
Amintim că, în timp ce Uniunea Europeană se pregătește să acorde un ajutor Ucrainei privind livrarea de armament, Ungaria a transmis că nu va face acest lucru și nu va permite ca teritoriul său să fie tranzitat de arme letale. Mesajul a fost transmis chiar de ministrul de externe al Ungariei, care a precizat că această decizie a fost luată pentru că „noi trebuie să asigurăm securitatea Ungariei”.
Ministrul de externe al Ungariei, Peter Szijjarto, a anunțat în timpul unei vizite în Kosovo că țara sa nu va trimite trupe sau armament în Ucraina şi nu va autoriza ca teritoriul său să fie tranzitat de arme letale, pentru a menţine securitatea în ţară, transmite Reuters.
„Motivul luării acestei decizii este acela că astfel de transporturi ar putea deveni ţinte ale unor acţiuni militare ostile şi (…) noi trebuie să asigurăm securitatea Ungariei (…) şi că nu vom fi atraşi în acest război”, a declarat Szijjarto după întrevederea cu ministrul de externe al Kosovo, Donika Gervalla.
Plan comun al UE privind livrarea de armament Ucrainei
În tot acest timp, miniştrii Apărării din Uniunea Europeană discută un plan de a finanţa în comun livrări de arme în valoare de 500 de milioane de euro către Ucraina, iar acestea vor include o serie de arme defensive pentru a respinge forţele ruse, a declarat luni şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a făcut apel la o coordonare a eforturilor UE, potrivit Reuters.
„Statele membre trebuie să ofere aceste arme, trebuie să se coordoneze în privinţa acestor resurse”, a spus Borrell înaintea unei reuniuni virtuale a miniştrilor Apărării din UE.
„Lupta este dură, Kievul rezistă, iar Rusia plăteşte un preţ ridicat în privinţa numărului de victime, dar trebuie să oferim muniţie, trebuie să oferim arme de mare calibru şi echipamente antitanc. De asemenea, combustibil pentru tancuri, pentru avioane. Iar toate acestea trebuie coordonate”, a afirmat şeful diplomaţiei europene.