Românii nu trebuie să fie îngrijorați în această iarnă. Premierul Nicolae Ciucă a prezentat ultimele cifre referitoare la situația gazelor la nivel național. Astfel, potrivit șefului Executivului, procentul de înmagazinare a gazelor naturale în depozitele naţionale a depășit 80%.
Totodată, premierul explică că odată cu noul procent, România a reușit să atingă ținta pe care Comisia Europeană a stabilit-o pentru data de 1 noiembrie, mult mai devreme.
Nicolae Ciucă a mai precizat că în acest moment continuă și proiectele pentru asigurarea independenței energetice a României, dar și extracția de gaze din Marea Neagră.
Șeful Executivului susține că gazele naturale din Marea Neagră acoperă în jur de 10% din necesarul de consum al României.
Procentul de înmagazinare a gazelor naturale în depozitele naţionale a depășit 80%
„Procentul de înmagazinare a gazelor naturale în depozitele naţionale a depășit 80%. România a atins astfel ținta stabilită de Comisia Europeană pentru 1 noiembrie. Continuăm proiectele deja începute pentru asigurarea independenței energetice a României, precum extracția de gaze naturale din Marea Neagră, care acoperă aproximativ 10% din necesarul de consum al țării”, transmite Nicolae Ciucă.
Referitor la situația din această iarnă, premierul a dat asigurări că România va avea suficient gaz, iar consumatorii casnici, industria critică, IMM-urile, dar și serviciile sociale vor fi protejate.
„Așa cum am promis, vom avea suficiente cantităţi de gaz pentru iarna 2022–2023, astfel încât să protejăm consumatorii casnici, IMM-urile, serviciile sociale și industria critică”, încheie premierul.
Amintim faptul că actuala situație pare să confirme și declarațiile făcute de ministrul Energiei în luna iulie. Virgil Popescu declara atunci că România se află într-o poziție cu mult mai bună decât majoritatea statelor europene.
România se află într-o poziție mai bună decât restul statelor membre ale UE
„România, din punctul acesta de vedere, se află într-o poziție mult mai bună decât majoritatea statelor europene. Importul de gaze naturale necesar pentru a trece o perioadă de iarnă întreagă ar fi undeva de 1,5 -2 miliarde. Jumătate de iarnă a trecut, pentru că vorbim și de ianuarie-martie, iarna care care s-a terminat.
Black Sea Oil&Gas, ați văzut, a început producția din Marea Neagră. Avem deja un surplus din producția internă care îl intră în piață, o parte din el se înmagazinează, o parte se vinde și se consumă”, susține ministrul energiei.
Totodată, încă din luna iulie, ministrul dădea asigurări că România va ajunge la un procent de înmagazinare a gazelor de 80%, chiar dacă se va tăia sau nu gazul rusesc.
„Vom ajunge la 80 % indiferent dacă se taie sau nu se taie gazul rusesc. Nu suntem la fel de expuși ca de exemplu Germania, care ați văzut ce ce probleme sunt, mai ales la marile companii”, mai spunea ministrul în urmă cu două luni de zile.