Nicolae Ciucă, despre sprijinul pentru prosumatori și legislația energetică
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a abordat pe rețelele de socializare problematica poverii financiare impuse prosumatorilor prin noile prevederi legislative privind capacitățile de stocare a energiei.
Într-o postare pe Facebook, Ciucă a atras atenția asupra riscului descurajării utilizării și instalării panourilor fotovoltaice din cauza obligativității investițiilor suplimentare în capacități de stocare.
Nicolae Ciucă a subliniat că transferarea întregii poveri financiare asupra prosumatorului, prin obligarea acestuia de a investi în capacități de stocare, va avea un efect advers. Acest lucru ar putea descuraja oamenii să folosească sau să instaleze panouri fotovoltaice, ceea ce ar fi contraproductiv pentru obiectivul de a crește ponderea surselor regenerabile în producția națională și de a câștiga independența energetică.
Sunt necesare modificări legislative
Președintele PNL a evidențiat necesitatea unor modificări legislative care să introducă programe de sprijin pentru prosumatorii existenți sau măsuri de management al întregului sistem energetic. Scopul acestor modificări ar fi ca efortul privind creșterea capacităților de producere și stocare a energiei electrice verzi să nu apese puternic pe buzunarele românilor.
Nicolae Ciucă a menționat că în prezent există proiecte finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și Fondul de Modernizare, care includ instalarea panourilor fotovoltaice și capacități de stocare. În calitatea sa de fost prim-ministru, el a facilitat obținerea finanțărilor europene pentru realizarea unor astfel de capacități în țară.
Legea a fost trimisă la reexaminare în Parlament
Amintim că, președintele Klaus Iohannis a trimis miercuri Parlamentului, pentru reexaminare, Legea privind aprobarea ordonanţei de urgenţă a Guvernului pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Potrivit cererii formulate de șeful statului, prin introducerea unui nou tip de participant la piaţa de energie, respectiv „consumatorul activ”, se instituie un regim juridic diferit pentru această categorie, dar legea, supusă reexaminării, s-a limitat doar la a defini noua categorie şi a stabili că pentru „consumatorii activi” care deţin capacități de stocare există opțiunea „pentru cumpărarea/vânzarea energiei electrice active la preţul orar de pe Piaţa pentru Ziua Următoare, de la furnizorul cu care au încheiat contract de vânzare/cumpărare sau către terţi consumatori legaţi în instalaţia de utilizare internă, situaţi în aval de punctul de măsură şi delimitare”.
În urma solicitării președintelui Klaus Iohannis, parlamentarii PNL vor propune amendamente necesare pentru ca forma legii să răspundă nevoilor prosumatorilor, a precizat Nicolae Ciucă. Aceste amendamente vor avea scopul de a asigura sprijinul necesar pentru prosumatori și de a facilita creșterea producției de energie regenerabilă în România.