În cadrul conferinței de presă susţinută de liderii coaliţiei în contextul prezentării pachetului de măsuri de sprijin pentru întreaga țară, premierul Nicolae Ciucă a vorbit și despre activitatea de la Azomureș, dar și despre situația gazelor din România. 

Mai exact, în primă fază, șeful Executivului a subliniat faptul că că este foarte important ca Azomureş să înceapă producţia de îngrăşăminte chimice. De cealaltă parte însă, el a tras și un semnal de alarmă cu privire la situația gazelor din România.

În ce situație este, de fapt, România?

Premierul țării precizează că la momentul actual nu există  gaz suficient astfel încât să poată fi asigurată înmagazinarea în depozite pentru iarna 2022-2023.

Menționăm faptul că declarația premierului a fost făcută în condițiile în care acesta fost întrebat dacă acesta vizează şi măsuri pentru companii precum Azomureş, afectată de sancţiunile impuse împotriva Federaţiei Ruse.

„Am discutat inclusiv cu reprezentanţii companiei Azomureş. Este foarte important pentru noi să înceapă producţia de îngrăşăminte chimice. Sunt pregătiţi în orice moment în care găsim sursa de gaz să pornească producţia de îngrăşăminte.  În acest moment nu avem gaz suficient astfel încât să putem să asigurăm înmagazinarea în depozite pentru iarna 2022-2023”, a spus Nicolae Ciucă.

România nu mai are suficiente gaze

Premierul a mai adăugat că în momentul în care va exista certitudinea că pot fi achiziționate gaze lichefiate, atunci vor exista discuții și mai solide.

Nicolae Ciucă a făcut referire și la decizia UE referitoare la gazele pentru iarna care urmează.

„Dar odată ce vom avea certitudinea că sursele de gaz de la cei cu care am discutat până în momentul de faţă – mă refer la Azerbaidjan şi posibilitatea de a achiziţiona gaz lichefiat – vor deveni certitudine, în acel moment vom avea şi … Totodată există şi discuţii între Azomureş şi producătorii naţionali de gaz, respectiv Romgaz şi Petrom, să identifice o soluţie în care să poată să pornească.

Există o decizie a UE, astfel încât pentru iarna 2022-2023 să înmagazinăm până la 90% din capacitatea de depozitare. (…) În acest moment România poate să înmagazineze 3,4 miliarde de metri cubi de gaze”, a mai spus premierul.