Riscuri dacă România trimite sistemul Patriot în Ucraina

Fostul prim-ministru Nicolae Ciucă spune că există riscuri dacă România va trimite sistemul de apărare Patriot în Ucraina. Pe fond, el spune că o astfel de decizie ar trebui analizată de CSAT. Declarațiile sale vin în contextul în care Ucraina a cerut țărilor europene să trimită acest sistem de apărare.

”Aici nu contează părerea personală a cuiva, nici măcar a mea. Este o analiză extrem de complexă, este nevoie de o analiză dezvoltată care să ia în calcul toate riscurile”, a spus Nicolae Ciucă.

Nicolae Ciuca
Nicolae Ciuca/SURSA FOTO: Capital.ro

România are rețineri în a trimite sistemul Patriot

Premierul Marcel Ciolacu a subliniat că ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, are rezerve semnificative cu privire la posibilitatea ca România să furnizeze sistemul de apărare Patriot către Ucraina. Marcel Ciolacu a indicat că sunt trei state care dețin sistemul Patriot: Polonia, România și Germania. El a menționat că cunoaște poziția Germaniei în această privință

Acesta a menționat că discuțiile cu privire la acest subiect nu au avut loc cu președintele Klaus Iohannis și că decizia finală va fi luată în cadrul Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT).

„Suntem trei state cu sistemul Patriot – este Polonia, România şi Germania. Ştim poziţia Germaniei. Domnul Tusk este prim-ministru al Poloniei. La noi, conform Constituţiei, comandantul suprem al armatei este domnul preşedinte Klaus Iohannis. Eu nu am avut o discuţie încă după vizita preşedintelui în Statele Unite. Am avut discuţii cu ministrul Apărării. Domnul ministru al Apărării are reţineri mari să dăm acest sistem, unul dintre sisteme să-l dăm în Ucraina”, a afirmat Marcel Ciolacu, duminică, la Antena 3.

El a afirmat că hotărârea va fi luată în cadrul CSAT, alături de președintele României.

„Sunt ferm convins că vom lua decizia cea mai înţeleaptă în ceea ce priveşte România, în primul rând bun”, a adăugat Marcel Ciolacu.

marcel ciolacu
SURSA FOTO: Facebook, Marcel Ciolacu, captură ecran

România va găsi o soluție

La data de 7 mai, după întâlnirea sa la Casa Albă cu omologul american Joe Biden, președintele Klaus Iohannis a declarat că România va identifica o rezolvare în legătură cu posibilitatea de a furniza un sistem Patriot.

El a menționat că există o necesitate evidentă pentru sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, și că în ultimele săptămâni s-a purtat o discuție intensă despre cine ar putea oferi sisteme Patriot.

Klaus Iohannis a menționat că președintele Biden a ridicat această problemă. Pe fond, șeful statului a precizat că trebuie să discute în CSAT despre cum se poate aborda problema. El a precizat că poate oferi România este inacceptabil ca țara să rămână fără apărare antiaeriană. El crede că va fi găsită o soluție

„Există, evident, nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate, şi în acest fel, în ultimele săptămâni, este o discuţie destul de intensă despre cine poate să ofere sisteme Patriot Ucrainei. România dispune de astfel de sisteme şi atunci, sigur, am fost întrebaţi şi noi. Şi preşedintele Biden a adus această chestiune în discuţie şi am spus că sunt deschis să discutăm aceste chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu, acasă, în CSAT, cum putem să punem problema, ce putem să oferim şi, evident, ce putem să primim în schimb pentru că este, după părerea mea, inacceptabil să rămână în România fără apărare antiaeriană. Eu cred că vom găsi o soluţie. Este vorba de un singur sistem Patriot (…) da, este unul funcţional care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaţionalizare şi despre unul dintre acestea era vorba”, a precizat Iohannis.