„În ultimele zile, pe fondul evenimentelor din Ucraina, din zona centralei nucleare de la Zaporojia, au existat o serie întreagă de date și informații referitoare la pericolul pe care îl poate reprezenta un eveniment la această centrală. Până în acest moment, vreau să asigur și să dau garanții cetățenilor că nu avem date care să justifice niciun fel de îngrijorare. Monitorizăm permanent toate datele legate de mediu și suntem în permanentă legătură cu aut europene de specialitate, precum și cu partenerii din Ucraina”, a declarat premierul Ciucă.
Premierul spune că instituțiile statului au luat măsuri și sunt pregătite permanent să informeze în timp util și au fost luate toate măsurile pentru protejarea populației.
Tensiuni mari între Rusia și Ucraina cu privire la centrala nucleară
Ucraina și Rusia s-au acuzat reciproc pentru loviturile asupra celei mai mari centrale nucleare din Europa, care au avut loc în weekend. Kievul a anunțat că bombardamentele rusești de sâmbătă au avariat trei senzori de radiații și au rănit un muncitor de la centrala din Zaporojia.
„Evidenţa nu poate fi ignorată, situaţia devine din ce în ce mai periculoasă pe zi ce trece”, a declarat luni purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.
Zaharova susţine că partea rusă trimite zilnic date actualizate Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) despre situaţia de la centrală, aflată sub controlul trupelor ruse practic de la începutul invaziei militare.
Centrala de la Zaporojie ar putea provoca un dezastru nuclear
Aproximativ 1.200 de tone de combustibil nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporojie din sudul Ucrainei şi care se află sub controlul trupelor ruse, iar manipularea defectuoasă a acestuia ar putea provoca un dezastru ce i-ar afecta atât pe ucraineni, cât şi pe ruși, a avertizat marţi un responsabil ucrainean, citat de EFE şi Ukrinform.
Situaţia la centrala nucleară este „periculoasă şi tensionată din martie 2022, când invadatorii ruşi au deschis pentru prima dată focul asupra reactorului nr.3. Dar acum reprezentanţii Rusiei au anunţat direct că sunt gata să supună Ucraina şi întreaga Europă unui risc nuclear”, susţine acelaşi oficial ucrainean.
„Astfel de escaladări sunt inevitabile, având în vedere că Rusia încalcă nu doar regulile războiului şi tratate internaţionale care nu permit desfăşurarea de operaţiuni militare cu echipamente grele pe teritoriul unei centrale nucleare, ci pur şi simplu încalcă logica existenţei umane”, a denunţat Oleksandr Staruh.