Nicolae Ciucă dezbate aderarea României și Bulgariei la spațiul Schengen cu omologul său din țara vecină
Potrivit informațiilor transmise de Executiv într-un comunicat, discuția s-a axat pe avansarea proiectelor de conectivitate, confirmate în întâlniri precedente la nivelul Guvernelor de la București și Sofia.
„Discuția s-a axat pe avansarea proiectelor de conectivitate, confirmate în întâlniri precedente la nivelul Guvernelor de la București și Sofia. Cei doi șefi de Guvern au confirmat interesul pentru avansarea pașilor concreți în vederea asigurării navigabilității permanente pe Dunăre și construirea unui pod nou în zona Giurgiu-Ruse, acestea fiind proiecte complementare, în concordanță cu interesele ambelor state, ale întregii regiuni și ale UE în ansamblu.
În context, prim-ministrul Ciucă a încurajat partea bulgară să finalizeze procedurile interne necesare aprobării și implementării proiectului european Fast Danube, care, prin dragarea Dunării, va asigura condiții propice de navigație indiferent de sezon”, potrivit unui comunicat de presă.
Nicolae Ciucă și Galab Donev au agreat să fie continuate discuțiile asupra dezvoltării de proiecte comune
De asemenea, Nicolae Ciucă și Galab Donev au agreat să fie continuate discuțiile asupra dezvoltării de proiecte comune în domeniul energiei regenerabile.
„Premierii Ciucă și Donev au reconfirmat interesul comun al României și Bulgariei de a adera la Spațiul Schengen în cursul acestui an, apreciind importanța menținerii bunei cooperări și coordonări în plan bilateral și european. În acest context, a fost subliniată necesitatea de a sprijini soluții europene pentru continuarea combaterii migrației ilegale și protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene”, este scris în comunicat.
Eugen Tomac a depus o acțiune prin care cere instanței să constate nelegalitatea deciziei Consiliului JAI
Europarlamentarul PMP, Eugen Tomac, a anunțat anterior că a depus la Curtea de Justiție a Uniunii Europene o acțiune prin care cere instanței să constate nelegalitatea deciziei prin care Consiliul JAI a respins aderarea României la spațiul Schengen.
„Drept rezultat, dacă decizia prin care României i se refuză aderarea la Spațiul Schengen va fi considerată una nelegală prin anularea acesteia de către Curte, un nou vot cu privire la aceeași decizie nu va mai putea fi un vot politic, ci un vot tehnic, care să țină cont strict de condițiile de evaluare Schengen, pe care le îndeplinim. Un vot pozitiv”, a declarat Tomac.
Europarlamentarul PMP mai spune că acțiunea la Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) este o acțiune în anulare, care își are temeiul în art. 263 din TFUE.