Nicolae Ciucă a venit cu noi clarificări în legătură cu rolul Batalionului 26 Infanterie „Neagoe Basarab” – Scorpionii Roșii – și cu responsabilitățile acestuia în cadrul misiunii din Irak.
Scorpionii Roșii nu aveau responsabilitate în Nassiriya
Ciucă a explicat că batalionul său, Scorpionii Roșii, nu a avut niciodată responsabilitatea de a opera în orașul Nassiriya, fiind însărcinat cu misiuni de stabilitate și reconstrucție în afara localității.
Conform fostului premier, luptele care au avut loc în Nassiriya, în noaptea de 14-15 mai 2004, se aflau sub responsabilitatea forțelor italiene, care aveau controlul operațiunilor în acea zonă.
„Am aflat că cineva a spus – domnul general Bădălan, pe care îl respect și îl voi respecta toată viața -, că nu am fost în terenul de operații și nu am executat misiuni. Nu vreau să se înțeleagă că, atât timp cât militarii români au fost în Irak și Afganistan, au fost în concediu.
Ceea ce vreau să subliniez este că Batalionul 26 Infanterie „Neagoe Basarab” – Scorpionii Roșii – nu a avut zone de responsabilitate în Nassiriya și, prin urmare, nu putea să extragă niciun militar, chiar român fiind, din interiorul localității”, a declarat Ciucă în cadrul emisiunii „În Opoziție” cu Denise Rifai.
Ciucă a subliniat că toate acțiunile Batalionului 26 au fost realizate în conformitate cu mandatul aprobat de CSAT și Parlament. Acesta a reiterat că ordinele erau clare și că nu se putea interveni în Nassiriya fără un mandat specific, riscul fiind ca militarii să fie trași la răspundere de instanțele militare.
„Când pleci într-un teatru de operațiuni, cu un mandat specific, dotarea, tot ceea ce ține de logistică, sprijinul misiunii, este aliniat acelui mandat”, a adăugat fostul premier.
Nicolae Ciucă, deranjat de denigrarea Armatei Române
Într-un ton ferm, Ciucă a atras atenția asupra faptului că atacurile politice la adresa sa afectează imaginea Armatei Române.
El a susținut că aceste critici sunt motivate de intrarea sa în politică și nu ar trebui să denigreze activitatea militarilor români, subliniind că misiunile Armatei nu trebuie să fie compromise din motive politice.
„Dacă au ceva cu mine pentru că am intrat în politică, îmi asum. Dar să nu denigreze și să nu ducă în derizoriu activitatea și misiunile Armatei Române”, a declarat Ciucă, exprimându-și indignarea față de criticile care îi afectează pe militarii care au participat în acea misiune.
Ciucă a subliniat că misiunea din Nassiriya a marcat un moment istoric pentru Armata Română, fiind prima dată, după Al Doilea Război Mondial, când forțele armate române au executat foc în afara teritoriului național.
El a evidențiat munca depusă de militari în perioada 2002-2004 pentru ca România să fie acceptată în NATO, și și-a exprimat regretul că acest efort este acum batjocorit pentru câștiguri politice.
„Atacați-mă pe mine, nu Armata!”
Nicolae Ciucă consideră că atacurile la adresa sa și a episodului Nassiriya depășesc limitele acceptabile ale jocului politic, dar își asumă responsabilitatea pentru decizia de a intra în politică, fără a permite denigrarea militarilor români care și-au riscat viața în teatrele de operațiuni.
În final, Ciucă a lansat un apel către criticii săi, cerându-le să nu folosească Armata Română drept țintă politică.
„Nu au cu ce să mă atace, nu am intrat în combinații, nu am făcut alte chestiuni pentru care o parte dintre politicienii de azi sunt acuzați.
Atacați-mă pentru orice altceva, dar nu armata!”, a punctat liberalul, reiterându-și angajamentul față de integritatea Armatei Române și subliniind că toată cariera sa a fost dedicată acesteia.