Premierul Nicolae Ciucă a dezvăluit ce a vorbit cu vicepreşedintele SUA, Kamala Harris. În cadrul întâlnirii pe care șeful Guvernului a avut-o, vineri, alături de preşedintele Klaus Iohannis, cu oficialul american, Ciucă i-a transmis mulţumirile Guvernului pentru garanţiile de securitate oferite în cadrul NATO şi al Parteneriatului Strategic România-SUA. El a mulțumit, mai ales, pentru reconfirmarea de către partea americană a angajamentului de a apăra fiecare centimetru din statele membre ale Organizaţiei Nord-Atlantice.
„Mă bucur că am avut ocazia de a o întâlni, astăzi, la Palatul Cotroceni, pe doamna vicepreşedinte al Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, alături de preşedintele României, domnul Klaus Iohannis. Am avut ocazia să transmit mulţumirile Guvernului României pentru garanţiile de securitate oferite în cadrul NATO şi al Parteneriatului Strategic România-SUA, dar mai ales pentru reconfirmarea angajamentului de a apăra fiecare centimetru din statele membre ale Organizaţiei Nord-Atlantice”, a arătat Nicolae Ciucă, vineri, într-un mesaj pe Facebook.
Mesajul transmis de Kamala Harris către toți românii
Vicepreședintele Statelor Unite ale Americii, Kamala Harris, a vorbit, după întâlnirea de la Cotroceni, despre agresiunile militare ruse din Ucraina și despre situația actuală a securității statelor membre NATO de pe Flancul Estic.
„Sunt aici, în România, astăzi, ca să reîntăresc acest angajament şi să mulţumesc poporului român. Puterea Alianţei noastre este acum mai mare decât oricând”, sunt câteva dintre cuvintele sale.
„Sub conducerea preşedintelui Iohannis, România a fost absolut extraordinară prin generozitatea şi curajul pe care l-a arătat în acest moment în întreaga lume”, a spus Kamala Harris în discursul de vineri de la Palatul Cotroceni, arătându-și aprecierea pentru eforturile pe care autoritățile române le-au depus pentru a ajuta refugiații ucraineni.
Klaus Iohannis: Am coagulat împreună un răspuns ferm și prompt
La rândul său, șeful statului a susținut că i-a transmis lui Harris aprecierea României pentru eforturile și leadershipul SUA și al întregii administrații de la Washington, în acest context foarte complicat.
„Am coagulat împreună un răspuns ferm și prompt, în cazul asistenței pentru Ucraina și persoanele afectate de conflict, dar și în cazul sancțiunilor pentru Rusia. Articolul 5 al NATO cuprinde esența și spiritul NATO și garantează că orice încercare de a afecta securitatea unui stat NATO va primi răspunsul prompt, decisiv al întregii alianțe”, a punctat Iohannis.
El a mulțumit și pentru consolidarea prezenței militare a SUA în România.
„Am discutat despre creșterea în continuare a prezenței militare și aliate în România, pe termen lung”, a punctat președintele României.