Premierul Nicolae Ciucă a atras atenţia, la întâlnirea cu o delegaţie a Congresului american asupra nevoii de consolidare a sprijinului oferit Republicii Moldova, în această perioadă. În cadrul dialogului purtat între aceștia, a fost analizată situaţia securităţii din regiunea Mării Negre, ca urmare a agresiunii militare ruse asupra Ucrainei.

Şeful Executivului a atras atenţia asupra necesităţii consolidării sprijinului oferit Republicii Moldova, în această perioadă.

Cu acest prilej, premierul a transmis mulţumirile Guvernului pentru garanţiile de securitate oferite prin prezenţa trupelor SUA în România.

Atenţie pentru securitatea şi stabilitatea în Balcani

Nicolae Ciucă a prezentat, totodată, eforturile ţării noastre pentru sprijinirea Ucrainei şi a poporului ucrainean, arată comunicatul de presă al Executivului.

În privinţa situaţiei din Republica Moldova, prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a atras atenţia asupra nevoii consolidării suportului oferit în această perioadă. Totodată, a fost subliniată necesitatea de a acorda mai multă atenţie pentru securitatea şi stabilitatea în Balcani, mai indică sursa citată.

Senatorii americani au subliniat rolul important jucat de România

Senatorii americani, care au avut ocazia de a se întâlni cu trupele SUA dislocate la baza militară de la Mihail Kogălniceanu, au transmis mulţumiri pentru ospitalitate şi au arătat apreciere pentru colaborarea cu militarii români şi interoperabilitatea dovedită de aceştia.

Aceştia au transmis mulţumiri pentru sprijinul multidimensional acordat Ucrainei, în special sprijinirea refugiaţilor şi tranzitul de cereale la export, rolul României fiind crucial în acest sens, eforturile fiind cunoscute şi apreciate la Washington şi în Congres. În privinţa utilizării energiei nucleare ca energie curată şi implicării în proiectul reactoarele modulare mici (SMR), oaspeţii americani au salutat leadeship-ul României, care poate genera un exemplu în raport cu alte state europene.

Ambele părţi au recunoscut relevanţa Mării Negre atât pentru România, cât şi pentru Europa şi Alianţa Nord-Atlantică, conchide sursa menţionată.

Întâlnire între ministrul Cadariu și ambasadorul Republicii Moldova în România

Pe de altă parte, ministrul Antreprenoriatului şi Turismului Constantin Cadariu şi secretarul de stat Tudoriţa Lungu au avut o întrevedere, marţi, cu Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova în România. Dialogul s-a concentrat asupra stadiului şi perspectivelor relaţiilor bilaterale comercial-economice, cu accent asupra organizării viitoarei sesiuni a Comisiei mixte interguvernamentale pentru colaborare economică România – Republica Moldova (Comisia Mixtă). Totodată, au fost abordate teme referitoare la intensificarea acţiunilor de colaborare în domeniul turismului şi organizarea în comun a unor evenimente promoţionale.

Ministrul Constantin-Daniel Cadariu a informat că propunerea unei perioade privind organizarea Comisiei Mixte va putea fi avansată imediat după operaţionalizarea Agenţiei Române pentru Investiţii şi Comerţ Exterior, arată comunicatul de presă al ministerului.

Secretarul de stat Tudoriţa Lungu a evidenţiat existenţa unor oportunităţi de colaborare în domeniul turismului, atât prin acţiuni comune în România şi R. Moldova, cât şi pe plan internaţional. Discuţiile vor fi aprofundate cu ocazia participării demnitarilor din cele două ţări la Târgul de Turism al României (23 – 26 februarie 2023), la expoziţia “Tourism. Leisure. Hotels” de la Chişinău (6 – 9 aprilie 2023), precum şi în cadrul unui grup de lucru comun al experţilor în turism.

Şeful misiunii diplomatice a Republicii Moldova Victor Chirilă a exprimat speranţa că organizarea Comisiei Mixte va putea fi realizată cât mai curând, astfel încât noul Guvern al R. Moldova să se poată implica rapid şi pragmatic în dezvoltarea colaborării bilaterale cu România, mai indică sursa citată.