România mizează pe o colaborare cu Canada privind programul nuclear civil
Premierul Nicolae Ciucă i-a transmis miercuri, premierului canadian Justin Trudeau, în cadrul unei discuții telefonice, că România mizează în continuare pe cooperarea cu companiile canadiene pentru dezvoltarea programului nuclear civil.
Relațiile deosebite dintre România și Canada se bazează pe colaborarea tradițională din domeniul energiei și pe valorile comune pe care le împărtășim ca membri ai Alianței Nord-Atlantice, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă în convorbirea telefonică avută miercuri cu omologul său canadian, Justin Trudeau.
Nicolae Ciucă a apreciat sprijinul oferit de Canada pentru proiectul de reabilitare a Unității 1 de la Centrala Nucleară de la Cernavodă.
„Guvernul României mizează în continuare pe cooperarea cu companiile canadiene pentru dezvoltarea programului nuclear civil și asigurarea energiei din surse curate și sigure, precum și pe sprijinul constant al Statelor Unite ale Americii”, a afirmat premierul Nicolae Ciucă.
Premierul a subliniat, de asemenea, colaborarea la nivelul NATO și rolul important al Canadei în contextul războiului din Ucraina și al sprijinului oferit atât poporului ucrainean, cât și Republicii Moldova.
Relațiile bilaterale au noi oportunități de consolidare în domeniul economic și social, a menționat premierul Nicolae-Ionel Ciucă, context în care a adresat premierului Canadei, Justin Trudeau, invitația de a efectua o vizită în România.
Noi pași în privința proiectului SMR din România
Pe de altă parte, amintim că, la summitul recent al G7 de la Hiroshima, președintele american Joe Biden a anunțat angajamente concrete pentru punerea în aplicare a viziunii „Parteneriatului pentru infrastructură și investiții globale”.
Anunțul include sprijinul public-privat pentru proiectul reactorului modular mic (SMR) din România din partea Statelor Unite, Japoniei, Republicii Coreea și Emiratelor Arabe Unite în valoare de până la 275 de milioane de dolari.
Proiectul SMR din România va înlocui fosta centrală pe cărbune de la Doicești cu energie curată și va valorifica experiența acumulată în cadrul primului proiect SMR în curs de dezvoltare în Statele Unite, Carbon Free Power Project din Idaho.
Angajamentele vor sprijini achiziția de materiale, finalizarea lucrărilor de inginerie și proiectare preliminară, furnizarea de expertiză în domeniul managementului de proiect, studii privind situl și analize de reglementare, precum și estimări precise ale calendarului și bugetului pentru execuția proiectului.