Nicolae Ciucă, în doliu! S-a stins un erou al României

doliu

SURSA FOTO: Dreamstime

Nicolae Ciucă este în doliu după ce un important general în retragere s-a stins din viață. Armata Română a pierdut un mare om, respectat de întreaga țară.

Nicolae Ciucă este în doliu. S-a stins cel mai longeviv veteran de război din România

Nicolae Ciucă, președintele Senatului, regretă pierderea generalului de Brigadă în Retragere, profesorul Constantin I Năstase. Armata Română l-a pierdut astfel pe cel mai longeviv veteran de război din România. Năstase s-a stins la Mioveni.

Constantin Năstase s-a născut pe 3 iunie 1915 în Mioveni. El a absolvit scoala Normală „Carol I” din Câmpulung Muscel și a servit țara ca ofițer în Armata Română. Totodată, el a participat la luptele pentru Odessa și la bătălia de la Cotul Donului.

Generalul de Brigadă Constantin I Năstase a participat la cel de Al Doilea Război Mondial. Mai exact, el a luptat în campania din Est începând cu luna iunie a anului 1941. El s-a implicat în efortul de război până când a revenit în România, în 1944.

Veteranul a avut o importantă carieră și în educație. El a fost un dedicat profesor de matematică și fizică. Năstase a înființat Muzeul Cula Racovița, care a fost denumit în cinstea sa.

Nicolae Ciucă avea o uriașă admirație pentru Generalul de Brigadă Constantin I Năstase.

Primăria Mioveni anunță decesul generalului Năstase

Vestea trecerii lui în neființă a fost dată chiar de către reprezentanții Primăriei Mioveni. Instituția anunță că generalul era un „simbol al timpurilor și al rezistenței umane în fața celor mai mari provocări ale secolului XX”.

„O pagină impresionantă de istorie s-a închis odată cu trecerea la cele veșnice a Generalului de Brigadă în Retragere, profesorul Constantin I. Năstase, un simbol al timpurilor și al rezistenței umane în fața celor mai mari provocări ale secolului XX. La vârsta de 108 ani, Generalul Constantin I. Năstase a părăsit această lume cu o poveste de viață de-a dreptul uluitoare”, anunță Primăria.

Instituția amintește de implicarea lui Năstase în cel de-Al Doilea Război Mondial și de forța interioară a generalului.

„Generalul Năstase a fost un adevărat erou al celui de-Al Doilea Război Mondial, luptând în teatrul de război estic în perioada 1941-1944. A fost martor și participant la evenimente istorice de o importanță covârșitoare, inclusiv bătălia pentru Odesa și încercuirea de la Cotul Donului. Supraviețuirea sa în condiții extreme în timpul marelui război este o mărturie a forței sale interioare și a determinării de neclintit de a lupta”, potrivit Primăriei Mioveni.

Totodată, pe pagina de Facebook a instituției ni se amintește că Năstase era „cel mai vârstnic general al Armatei Române și din lume”.

„Anul acesta a fost avansat la gradul de General-Maior (cu două stele), devenind astfel cel mai vârstnic general al Armatei Române și din lume. Această onoare i-a fost acordată în cadrul unei ceremonii speciale desfășurate în orașul Mioveni.

După încheierea războiului, Generalul Năstase și-a dedicat viața educației. A absolvit Facultatea de Matematică și Fizică a Universității din București și a devenit profesor de matematică și fizică. A lăsat o amprentă puternică asupra generațiilor de elevi pe care le-a format, împărtășindu-și cunoștințele și experiența sa de viață.

Printre realizările sale notabile se numără și înființarea Muzeului Cula Racovița. A adus o contribuție semnificativă în promovarea culturii și istoriei locale.

Dumnezeu să-l ierte!”, este mesajul publicat pe pagina de Facebook a Primăriei Mioveni.