Marți au fost semnate primele contracte finanțate din Planul Național de Redresare și Reziliență. Potrivit premierului Nicolae Ciucă, este vorba despre șapte contracte de finanțare care au fost încheiate între autoritățile publice locale și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.
În ceea ce privește valoarea contractelor, aceasta depășește suma de 92 de miliarde de lei și vizează reabilitarea și modernizarea unor unități de învățământ şi primării, dar și creşterea eficienţei energetice și eficientizare termică a unor sedii administrative.
Cu această ocazie, premierul Nicolae Ciucă a subliniat faptul că este nevoie de un parteneriat strâns astfel încât toate resurse europene să poată să ajungă la cetățenii țării.
Totodată, el a ținut să le mulțumească primăriilor, dar și consiliilor județene care au semnat marți contractele pentru a putea primi finanțare. Șeful Executivului mai anunță că mai sunt și alte peste 1400 de proiecte la nivel național care vor avea la dispoziție peste 2,4 miliarde de euro din PNRR, dar și din surse naționale, astfel încât să fie reabilitate blocurile de locuințe, spitalele, dar și școlile și clădirile publice din țară.
Nicolae Ciucă, despre contractele de finanțare prin PNRR
„Am invitat la Palatul Victoria reprezentanți ai autorităților din teritoriu să semneze, împreună cu domnul ministru Cseke, finanțarea proiectelor de creștere a eficienței energetice pentru obiective publice locale. Este semnalul susținerii pe care Guvernul României o acordă comunităților locale, aflate cel mai aproape de cetățeni.
Avem nevoie de un parteneriat strâns pentru ca resursele europene să ajungă la comunități, la români. Felicit primăriile și consiliile județene care au semnat, azi, contractele prin care primi finanțare. Însă, asemenea lor, alte 1430 de proiecte din toată țara vor avea la dispoziție peste 2,4 miliarde de euro, din PNRR și din surse naționale, pentru reabilitarea blocurilor de locuințe și a școlilor, unităților sanitare, clădirilor publice din toată țara”, a declarat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
Premierul a mai adăugat că susține extinderea unui astfel de model de bune practici în administrația centrală, având în vedere că totul a fost realizat într-un mod transparent, în sistem digital oferind astfel șanse egale de finanțare tuturor comunităților locale, indiferent de regiune sau de apartenența politică a primarului.
„Susțin cu fermitate extinderea acestui model de bune practici în administrația centrală. Transparența și responsabilitatea în serviciul public sunt baza recâștigării încrederii românilor”, a adăugat premierul.
Ce spune Cseke Attila despre contractele semnate?
Și ministrul Cseke Attila a făcut declarații în acest sens. El susține că în mai puțin de patru luni contractele au fost semnate, amintind de faptul că Guvernul, dar și Ministerul Dezvoltării au pus la dispoziția autorităților locale proceduri transparente și o platformă digitală pentru depunerea cererilor de finanțare.
„De la punerea în transparență a ghidului solicitantului acum mai puțin de patru luni am ajuns, într-un timp record, la semnarea contractelor. Guvernul României, prin Ministerul Dezvoltării, a pus la dispoziția autorităților locale proceduri transparente și o platformă digitală pentru depunerea cererilor de finanțare, care au asigurat o procedură expeditivă.
Felicit autoritățile locale pentru promptitudinea și profesionalismul de care au dat dovadă. În curând vom vedea primele clădiri care intră în renovare”, a transmis ministrul Dezvoltării.