Nicolae Ciucă este de acord ca demnitarii înrolați în partide să facă şi politică
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marți că anumiți demnitari ar putea să-și reducă programul de lucru pentru a participa în teritoriu la campania electorală, afirmând că activitățile pe care le desfășoară fac parte din viața lor politică.
La încheierea evenimentului de lansare a candidaților PNL pentru alegerile locale din județul Buzău, Nicolae Ciucă a menționat în legătură cu demnitarii care își ajustează programul de lucru pentru a se deplasa în teritoriu că aceștia sunt implicați în activități pe care fiecare partid politic le desfășoară în această perioadă.
„Sunt lansări de candidaţi, pentru că este perioada de precampanie, mai este chiar o lună până când se poate intra în campanie, ca atare cred că este o activitate pe care fiecare dintre partidele politice o desfăşoară. Este o chestiune care ţine de activitatea politică iar cei care ocupă funcţii în momentul de faţă nu le-au ocupat altfel decât prin decizie politică. Trebuie să facă şi politică, este tot o activitate care ţine de viaţa noastră de zi cu zi”, a afirmat preşedintele PNL.
Campania electorală pentru alegerile locale și europarlamentare, programate pentru data de 9 iunie, va debuta pe 10 mai și se va încheia cu o zi înainte de alegeri.
Decizia CNA despre campania electorală la TV și radio
Consiliul Național al Audiovizualului (CNA) a stabilit ca perioada pentru desfășurarea campaniei electorale pentru alegerile locale din luna iunie să înceapă la data de 10 mai, de la ora 0:00. Aceasta se va încheia la data de 7 iunie, la ora 7:00. Această hotărâre se aplică atât posturilor de radio, cât și celor de televiziune, atât publice, cât și private.
„Reflectarea campaniei electorale în audiovizual începe vineri, 10 mai 2024, ora 0.00, şi se încheie în ziua de vineri, 7 iunie 2024, ora 7.00.
Candidaţii şi reprezentanţii partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi ai organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, precum şi candidaţii independenţi, denumiţi în continuare competitori electorali, au acces gratuit la posturile de radio şi de televiziune, publice şi private, în condiţiile art. 66 – 68 din Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare”, a transmis CNA.
Conform hotărârii luate de CNA, atât radiodifuzorii publici, cât și cei privați, sunt obligați să asigure o campanie electorală care să fie echitabilă, echilibrată și corectă pentru toți participanții la competiție. Aceasta înseamnă că trebuie să respecte următoarele principii fundamentale:
- Echitate – fiecare candidat trebuie să aibă oportunitatea de a se face cunoscut publicului electoral în mod egal.
- Echilibru în prezentarea activităților tuturor candidaților.
- Corectitudine – fiecare participant electoral trebuie să beneficieze de un tratament obiectiv și echidistant din partea radiodifuzorilor.
Care sunt tipurile de emisiuni cu caracter electoral permise
În scopul reflectării campaniei electorale, radiodifuzorii pot produce și difuza doar următoarele categorii de emisiuni cu tematică electorală:
- Emisiuni de tip informativ. Ele trebuie să fie conforme cu prevederile articolului 67 alineatul (1) litera a) din Legea nr. 115/2015, împreună cu amendamentele ulterioare, în care sunt incluse informații referitoare la procesul electoral, procedura de votare și activitățile de campanie ale candidaților. În acest scop, durata planificată a emisiunii informative poate fi prelungită cu maxim 15 minute. Aceste emisiuni informative electorale pot fi difuzate în oricare dintre zilele săptămânii.
- Emisiuni de tip electoral. În cadrul campaniei electorale, posturile de radio și televiziune sunt autorizate să transmită doar emisiuni electorale, conform articolului 67 alineatul (1) litera b) din Legea nr. 115/2015, împreună cu modificările și completările ulterioare. Aceste emisiuni permit competitorilor electorali să-și prezinte platformele politice și activitățile desfășurate în campanie.