Nicolae Ciucă, apariție fără precedent cu o zi înainte de summit-ul NATO. Premierul a uimit o lume întreagă

Articolul publicat de TIME începe prin a spune că premierul României nu aprobă metodele lui Vlad Țepeș, însă spune că ” împărtășește aprecierea generală pentru modul în care acesta „a jucat un rol major în apărarea Europei și a valorilor sale”.

În acest interviu, Nicolae Ciucă spune că Vlad Țepeș a fost mai mult decât omul care l-a inspirat pe autorul Bram Stoker.

”Dincolo de strategiile militare folosite întotdeauna pentru apărare, niciodată pentru cucerirea altor teritorii, domnitorii români au fost și diplomați străluciți, vizionari, căutători de pace”, se mai arată în articol.

De asemenea, în articol se mai arată că șeful Executivului va participa la summit-ul Alianței Nord-Atlantice alături de președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, și de alți lideri mondiali.

În timp ce purtătoare de cuvânt a lui Joe Biden spune că miza este ”să ne întâlnim față în față, în persoană, pentru a discuta și a evalua unde ne aflăm în acest moment al conflictului”, premierul României spune că, de fapt, miza este ”viitorul lumii democratice și al ordinii internaționale bazate pe reguli”.

Legăturile lui Ciucă cu armata americană, neprețuite

Articolul mai arată că ”legăturile strânse ale lui Ciucă cu armata americană sunt cele care s-au dovedit „neprețuite”, având în vedere tumultul actual, potrivit unui diplomat occidental de rang înalt la București, care a preferat să rămână sub protecția anonimatului.

”Ciucă a servit alături de forțele americane în războaiele din Irak și Afganistan, obținând recunoașterea în International Hall of Fame de la Colegiul de Război al Armatei SUA, unde a studiat în 2006. Anul acesta se împlinesc 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic al României cu SUA. „Securitatea este probabil cel mai puternic pilon al relației [SUA-România]”, a mai declarat acesta.

Jurnaliștii de la publicația TIME mai notează ”e clar că Ciucă are NATO în oase. Totuși, el nu poate ascunde frustrarea palpabilă în rândul est-europenilor că avertismentele privind agresiunea rusă nu au fost luate suficient de în serios”.

”Lăudându-l pe Zelenski, el spune că președintele ucrainean „oferă acum ucrainenilor și Europei un contrast puternic cu ezitările, dorința de a evita responsabilitățile și evitarea deciziilor dure și dificile care au caracterizat adesea relațiile Occidentului cu Rusia”, se arată în acel articol.