Decizie fulger la Palatul Victoria! Premierul Nicolae Ciucă şi-a dat afară unul dintre oameni, dar a şi semnat o numire în echipa guvernamentală.
Gabriel Păun, eliberat din funcţia de consilier onorific al prim-ministrului României!
Mai exact, vineri, 8 aprilie, Gabriel Păun a fost eliberat din funcţie. Activist de mediu, dar şi fondator şi preşedinte al ONG-ului Agent Green, Gabriel Păun era consilier onorific al premierului Nicolae Ciucă.
Decizia premierului României de eliberare din funcţie a consilierului onorific a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial.
Reamintim că Gabriel Păun a devenit consilier onorific al prim-ministrului României în luna februarie 2021. La acel moment, postul de premier era ocupat de către Florin Cîţu.
Dat afară pe 11 martie, reangajat o lună mai târziu pe acelaşi post!
În altă ordine de idei, tot astăzi, 8 aprilie, premierul Nicolae Ciucă l-a numit pe Dan-Dragoş Drăgan în funcţia de secretar de stat în cadrul Ministerului Energiei.
Decizia privind noul secretar de stat din ministerul condus de liberalul Virgil Popescu a fost publicată vineri în Monitorul Oficial.
Partea mai puţin obişnuită a acestei numiri este că, în urmă cu numai o lună de zile, pe 11 martie, premierul Nicolae Ciucă îl demitea pe acelaşi Dan-Dragoş Drăgan din funcţia de secretar de stat la Ministerul Energiei.
Trei zile mai târziu, pe 14 martie, Dan-Dragoş Drăgan era ales preşedinte al Consiliului de Administraţie al Societăţii Naţionale Romgaz.
Decizie importantă privind noul Radar al Mărfurilor în România
Tot în cursul zilei de vineri, premierul Nicolae Ciucă a vorbit, în debutul şedinţei de Guvern, despre ordonanţa de urgenţă privind Radarul Mărfurilor, o măsură care se anunță fără milă pentru ceea ce înseamnă evaziunea fiscală din România.
Măsura este menită să reducă birocrația şi să permită monitorizarea şi reducerea transportului de mărfuri cu risc ridicat fiscal.
Premierul Nicolae Ciucă a explicat că Radarul Mărfurilor face parte din pachetul asumat la nivelul Guvernului pentru modernizarea şi digitalizarea relaţiei dintre statul român şi mediul de afaceri.
„Astăzi reglementăm prin ordonanţă de urgenţă modul în care implementăm acea măsură care face parte din pachetul asumat la nivelul Guvernului pentru modernizarea şi digitalizarea relaţiei dintre statul român şi mediul de afaceri.
Astfel, Radarul Mărfurilor va intra în funcţiune reglementat şi în felul acesta considerăm că mediul de afaceri va beneficia, în sensul în care reducem partea birocratică a activităţilor şi totodată, la nivelul statului, vom avea un mijloc de monitorizare şi reducere a tot ceea ce poate să însemne transportul de mărfuri cu risc ridicat fiscal”, a declarat Nicolae Ciucă.
Conform notei de fundamentare a proiectului de act normativ, sistemul RO e-Transport va include module informatice de gestiune care, după declararea unui transport de bunuri, vor genera un cod unic de înregistrare, elemente de interconectare cu camere de luat vederi şi alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier, componente software pentru analiza integrată a datelor.
„Sistemul RO e-Transport va utiliza date şi informaţii deţinute la nivelul instituţiilor sau autorităţilor publice cu atribuţii în domeniul transportului rutier şi va fi interconectat cu celelalte sisteme informatice existente la nivelul Ministerului Finanţelor, Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală sau Autorităţii Vamale Române”, este scris în document.