Raed Arafat primește lovitura momentului chiar de la Guvern. Premierul Nicolae Ciucă a vorbit despre pachetul de legi privind siguranţa naţională, care se află în dezbatere la nivelul Guvernului, la ministere avizatoare.

În același timp, șeful Executivului a mai adăugat și că nu a fost de acord încă de la început cu acel proiect care instituie starea de criză, în condițiile în care ştia destul de clar că în cadrul acestui pachet de legi pentru apărare există şi un proiect de lege care vizează managementul situaţiilor de criză.

Menționăm faptul că proiectul a fost unul dintre puținele care au fost sprijinite de șeful DSU, Raed Arafat, și venea la scurt timp după ridicarea stării de alertă, impusă din cauza pandemiei de coronavirus.

De ce a refuzat Nicolae Ciucă propunerea lui Raed Arafat

Totodată, Nicolae Ciucă a declarat că pachetul de legi privind siguranţa naţională se găseşte în dezbatere la nivelul Guvernului. ”Ministerele de linie au aprobat proiectele de lege şi sunt în analiză la fiecare minister avizator”, a arătat premeirul.

Referitor la introducerea stării de criză, șeful de la Guvern spune că la acest proiect, susținut de Raed Arafat s-a renunțat încă din momentul în care a venit în analiză la Guvern.

În același timp, el a ținut să explice și motivele pentru care nu a putut să fie de acord cu un astfel de proiect. Șeful de la Guvern precizează că legile interferau cu cele care sunt deja în vigoare.

Trupele românești, sub comandă străină

”Personal, nu l-am acceptat pentru că ştiam că în cadrul acestui pachet de legi pentru apărare există şi un proiect de lege care vizează managementul situaţiilor de criză. Era vorba despre alte prevederi legale care interferau între legile care sunt deja în momentul de faţă în vigoare şi cele prevăzute în Ordonanţă”, a explicat premierul Ciucă.

Un alt aspect punctat de premierul țării l-a reprezentat trecerea trupelor româneşti sub comandă străină. În acest sens,  Ciucă a arătat că ”se găsesc oricum sub comandă operaţională NATO, în anumite situaţii”, şi că ”această chestiune nu era reflectată în pachetul de legi vechi, pentru că la vremea respectivă nu eram membri NATO”.

În ceea ce privește grupul de luptă NATO care va fi instituit în România, despre acest aspect, premierul a spus că grupul va fi instituit în momentul în care se va lua decizia la nivelul NATO.