Anunțul zilei în România a venit chiar acum. Nicolae Ciucă face mișcarea momentului. Va fi o lovitură fără precedent pentru Rusia!
Purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a informat joi, 26 mai, că Planul de urgenţă pentru securitatea aprovizionării cu gaze naturale în România a fost aprobat de Guvern.
Noul plan reprezintă un pas mare pentru România, având în vedere situația conflictului din Ucraina. Mai exact, documentul reduce și totodată elimină efectele unor posibile perturbări în aprovizionarea ţării noastre cu gaze naturale.
Totodată, Cărbunaru a mai adăugat și că documentul are un rol preventiv, fiind elaborat periodic în conformitate cu legislația europeană și națională.
„Astăzi, Guvernul a adoptat acest plan care prevede stabilirea unui set de măsuri, dar şi de proceduri prin care se pot anula, reduce sau elimina efectele unor posibile perturbări în aprovizionarea ţării noastre cu gaze naturale.
Documentul are un rol preventiv şi se elaborează periodic, în conformitate cu legislaţia naţională şi europeană „, a declarat Dan Cărbunaru, joi, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El a explicat și ce prevede noul plan de urgență. Potrivit purtătorului de cuvânt, există trei niveluri de criză. Primul este alerta timpurie, atunci când există informații sigure conform cărora ar un eveniment major care ar deteriora situaţia în materie de furnizare de gaze ar putea avea loc.
Ce prevede noul plan de urgență?
Cel de-al doilea nivel este de alertă, și vine în momentul în care se produce o perturbare a furnizării de gaze sau o cerere de gaze. Ultimul nivel este nivelul de urgență, care apare doar în cazul unei cereri mari sau a unei perturbări semnificative de furnizare de gaze.
„Unul de alertă timpurie – în cazul în care există informaţii concrete, sigure şi fiabile conform cărora ar putea avea loc un eveniment care ar deteriora semnificativ situaţia în materie de furnizare de gaze şi care ar putea conduce la declanşarea nivelului de alertă sau de urgenţă.
Următorul nivel e de alertă, în cazul în care are loc o perturbare a furnizării de gaze sau o cerere de gaze excepţional de mare care ar putea afecta semnificativ situaţia în materie de furnizare de gaze, însă piaţa încă e în măsură să gestioneze această perturbare sau cererea respectivă fără a fi nevoie de măsuri care nu sunt bazate pe funcţionarea pieţei.
Şi, cel de-al treilea nivel, nivelul de urgenţă care apare în cazul unei cereri excepţional de mari sau unei perturbări semnificative de furnizare de gaze sau alt tip de deteriorare semnificativă a situaţiei în materie de furnizare de gaze şi toate măsurile de piaţă relevante au fost deja implementate, însă oferta de gaze e insuficientă pentru a satisface cererea rămasă neacoperită astfel încât e nevoie de noi măsuri care nu se bazează pe piaţă, în special în scopul garantării furnizării de gaze către clienţii protejaţi”, a precizat Cărbunaru.
Ministerul Energiei poate pune în aplicare măsurile planului
În ceea ce privește Ministerul care va gestiona o astfel de situație, Cărbunaru susține că în situația de alertă timpurie sau de urgență, managementul crizei este preluat de Ministerul Energiei. Totodată, Ministerul devine responsabilul punerii în aplicare a măsurilor prevăzute în acest plan.
Purtătorul de cuvânt a mai subliniat faptul că planul adoptat îndeplinește toate prevederile regulamentului UE și de asemenea este armonizat și cu legislația din România.
„Dimensiunea regională a acestui plan se înscrie în coordonatele de cooperare regională pe care ţările grupelor de risc din care România face parte, este vorba de Transbalcanic şi Ucraina, astfel încât specificaţiile măsurilor naţionale privind securitatea aprovizionării cu gaze naturale să fie compatibile cu cele adoptate la nivelul grupului.
Acest plan îndeplineşte cerinţele în conformitate cu prevederile din Regulamentul Uniunii Europene 2017/1938, dar, bineînţeles, este armonizat şi cu legislaţia naţională în vigoare”, a mai afirmat Cărbunaru.