Pericol pentru România. Nicolae Ciucă: Când democrația prezintă fisuri, apare extremismul

Nicolae Ciuca

SURSA FOTO: Facebook

Președintele PNL şi al Senatului, Nicolae Ciucă, a atras atenția cu privire la pericolul extremismului. Potrivit acestuia, trebuie să se apeleze la rațiune și la echilibru pentru a menține democrația.

Extremismul, un pericol la adresa democrației

Nicolae Ciucă a afirmat că extremismul este un fenomen care se întâmplă la nivelul mai multor țări din UE. Potrivit lui, acesta se vede atunci când democrația prezintă anumite fisuri. Prin acele fisuri, își face loc extremismul și naționalismul.

Președintele Senatului a adăugat că de-a lungul istoriei, extremismul nu a făcut altceva decât să sacrifice totul, inclusiv vieți omenești. De aceea, trebuie să se facă apel la rațiune și la echilibru.

„Nu am văzut declarațiile, de astăzi de dimineață am fost în activități aici la Iași, dar ceea ce pot sa răspund la întrebarea dvs, este clar că este o preocupare pentru toți liderii politici, este un semnal pentru toți cei care cred în democrație și este un semnal prin care cu toții trebuie să vedem unde poate să ducă evoluția extremismului și unde a dus extremismul de-a lungul istoriei.

Extremismul de-a lungul istoriei nu a făcut altceva decât să sacrifice absolut totul, inclusiv vieți omenești, pentru a demonstra ceva ce nu s-a îndeplinit niciodată.

De aceea cred că este important de fiecare dată să facem apel la rațiune, la echilibru, la soluții care să mențină democrația și libertatea, valori pe care fiecare dintre noi ni le-am dorit și ni le dorim în continuare!”, a declarat el marți, pe 23 ianuarie, în cadrul unei conferințe de presă la Iași.

Nicolae Ciucă, preşedintele PNL şi al Senatului / SURSA FOTO: Inquam Photos, Casian Mitu

PNL vrea victoria în toate categoriile de alegeri

Tot marți, Nicolae Ciucă a subliniat că obiectivul principal al PNL este să obțină victoria în toate cele patru categorii de alegeri din acest an. Deși PNL își propune să câștige chiar și alegerile prezidențiale, liderul partidului a evitat să ofere detalii referitoare la posibilitatea ca el sau alt membru al PNL să candideze pentru funcția de președinte al României.

Liderul liberal a declarat, în același timp, că PNL are intenția de a candida independent și că nu au existat discuții cu Partidul Social Democrat (PSD) în privința unei candidaturi comune.

Singurul subiect de discuție cu PSD se referă la un proiect de lege care ar permite desfășurarea alegerilor prezidențiale într-un interval de 90 de zile înainte de expirarea mandatului lui Klaus Iohannis.

Conform afirmațiilor sale, există o șansă considerabilă ca proiectul legislativ, propus de UDMR, să fie adoptat și implementat. Scopul acestui proiect de lege este să ofere o perioadă mai lungă pentru organizarea alegerilor prezidențiale, având în vedere data încheierii mandatului prezidențial.

Propunerea legislativă nu afectează durata mandatului președintelui României, stabilită conform articolului 83 al Constituției României.

Acesta a spus că „în anul electoral 2024, PNL va merge în alegeri pe cont propriu. Nici nu există discuţii cu Partidul Social Democrat pentru a avea candidaţi comuni”. Mai multe puteți citi aici.