România are asigurat sprijinul NATO în caz de război
Vineri, 24 februarie 2023, în ziua care a marcat un an de la izbucnirea războiului din Ucraina, premierul României, Nicolae Ciucă, a vorbit despre măsurile pe care le poate lua Guvernul de la București în 2023 pentru a atenua temerea cetățenilor români, temere justificată în contextul în care țara noastră are cea mai mare frontieră terestră cu Ucraina dintre toate statele membre NATO. În plus, în bazinul Mării Negre, sunt lansate săptămânal rachete, iar românii le aud.
„România este țară din imediata proximitate a zonei de conflict. Suntem țară vecină a Ucrainei, așa cum ați spus, cu cea mai lungă graniță terestră și, în decursul acestui an, am putut să vedem cu toții eforturile care s-au făcut atât la nivel național, cât și la nivel internațional pentru a garanta securitatea statelor membre ale Alianței Nord-Atlantice și ale Uniunii Europene și siguranța cetățenilor. Ați văzut o serie întreagă de demersuri care au fost aprobate în cadrul summit-ului de la Madrid de anul trecut și, totodată, dincolo de decizii, am putut să vedem măsurile puse în practică. Și pe teritoriul țării noastre există un Battlegroup a cărui națiune-cadru este Franța, la care participă Belgia, Olanda.
Am văzut mai multe avioane care participă la Poliția Aeriană, inclusiv în bazinul Mării Negre. Și, totodată, am putut să beneficiem de creșterea prezenței americane pe teritoriul României, la Mihail Kogălniceanu; discutăm de celebra Divizie 101, care, în foarte scurt timp, își va încheia turul de misiune de un an pe teritoriul țării noastre. România, și acesta este mesajul important pentru cetățenii țării noastre, România este parte la cea mai solidă, cea mai puternică alianță militară, nu am fost niciodată atât de bine asigurați din punct de vedere al apartenenței la o astfel de alianță militară”, a declarat, vineri, Nicolae Ciucă în cadrul unei emisiuni TV de pe Antena 3.
Nicolae Ciucă, despre al Treilea Război Mondial
„Le spun să aibă încredere că măsurile pe care noi le întreprindem şi faptul există analiză şi există modelări, există scenarii până în momentul de faţă nu ne-au dus până acolo încât să avem puterea să anticipăm că va începe al treilea război mondial. Toate aceste scenarii vă daţi seama că le facem la nivel naţional, le facem împreună cu aliaţii. Pentru fiecare dintre ele există planuri de răspuns. Dincolo de analize, este nevoie ca atunci când se ajunge la o anumită ipoteză ea să poată să fie concretizată într-un răspuns. Nu cred că trebuie să speculăm şi să-i lăsăm pe cetăţeni, oricum îngrijoraţi de situaţia din Ucraina, să mai adauge la aceste îngrijorări temerea directă că va fi un al treilea război mondial. Sigur, nu poate niciunul dintre noi să prevadă ce se va întâmpla, când se va întâmpla şi cum se va întâmpla, dar în momentul de faţă nu putem să discutăm despre un eventual conflict mondial”, a afirmat Nicolae Ciucă, întrebat vineri seara la Antena 3 ce le spune oamenilor care vorbesc despre temerea unui al treilea război mondial.
Chestionat ce se va întâmpla dacă Rusia va câştiga războiul din Ucraina, premierul a răspuns: „Ar fi o pierdere nu doar pentru Ucraina, ci ar fi o pierdere pentru întreaga comunitate internaţională, ar fi o pierdere pentru lumea liberă”.