Șeful PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că este convins că, pe măsură ce instituţiile de la Chişinău vor implementa reformele, susţinerea pentru UE va creşte în Republica Moldova.
Nicolae Ciucă: Implementarea reformelor va crește susținerea pentru UE în Republica Moldova
Președintele PNL, Nicolae Ciucă, afirmă că este convins că susținerea pentru Uniunea Europeană în Republica Moldova va crește pe măsură ce instituțiile din Chișinău vor implementa reformele necesare și fondurile europene vor ajunge în comunitățile din Moldova.
”Am încredere că într-o zi, nu foarte departe, vom fi împreună în marea familie europeană”, afirmă el.
”Astăzi, preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul privind începerea negocierilor de aderare la UE. Felicitări tuturor fraţilor noştri de peste Prut! Este un pas important pe drumul vostru european, drum pe care România vă va fi alături!”, a transmis Nicolae Ciucă, vineri, într-o postare pe Facebook.
El a subliniat că europarlamentarii PNL au fost întotdeauna susținători activi ai demarării negocierilor și vor continua să sprijine necondiționat procesul de aderare a Republicii Moldova și în noul lor mandat.
”Sunt convins că, pe măsură ce instituţiile de la Chişinău vor implementa reformele necesare şi pe măsură ce fonduri europene vor ajunge în localităţile de peste Prut, susţinerea pentru UE va creşte în Republica Moldova. Am încredere că într-o zi, nu foarte departe, vom fi împreună în marea familie europeană”, a conchis el.
Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene confirmă vineri că vor deschide negocierile de aderare la UE pentru Ucraina și Republica Moldova la data de 25 iunie, a anunțat președinția belgiană a Consiliului UE, potrivit relatărilor AFP.
Republica Moldova în UE, o chestiune suverană
În altă ordine de idei, Kremlinul a transmis că aderarea Republicii Moldova la UE este o chestiune suverană, dar mulți cetățeni moldoveni doresc să mențină și o apropiere de Rusia.
Aceste declarații vin într-un moment în care statele membre ale Uniunii Europene au confirmat că vor începe negocierile pentru aderarea Ucrainei și Republicii Moldova săptămâna viitoare.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a subliniat că aderarea la UE nu este un proces rapid și este o chestiune suverană pentru fiecare țară. El s-a referit inclusiv la Republica Moldova.
Peskov a subliniat că Republica Moldova are perspective pentru dezvoltare în alte domenii și a criticat conducerea de la Chișinău pentru lipsa de luare în considerare a acestor opțiuni.
„Ştim că mulţi oameni din această ţară cred că ea ar trebui să se dezvolte în toate direcţiile şi că interesele sale viitoare nu pot fi conectate doar cu Uniunea Europeană, ci cu pieţe foarte promiţătoare precum Federaţia Rusă, precum şi cu procesele de integrare pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului.
Situația politică de peste Prut este tensionată. Președintele moldovean Maia Sandu, care are o viziune pro-europeană, dorește un nou mandat în fruntea țării. Alegerile prezidențiale în Republica Moldova au loc pe data de 20 octombrie anul acesta.
De-a lungul perioadei, ea a condamnat în mod repetat intervențiile Rusiei, în timp ce adversarii săi au criticat acțiunile restrictive menite să îi împiedice să se prezinte în alegeri.