Nicolae Ciucă punctează din nou, şi în cartea sa, că nu susţine impozitarea progresivă

Duminică, 8 septembrie, Nicolae Ciucă şi-a prezentat public cartea „În slujba Ţării” în cadrul emisiunii lui Mircea Dinescu. Apoi, liderul PNL a anunţat că volumul poate fi citit şi în mod gratuit pe site-ul său. Cei interesaţi îl pot accesa direct online sau îl pot descărca în format pdf sau epub.

În cartea sa, Nicolae Ciucă explică faptul că nu este de acord cu sistemul de impozitare progresivă pentru România.

El spune că sistemul de impozitare trebuie să fie un stimul pentru dezvoltare, nicidecum un mecanism pentru a aduce cu forţa banii la buget. Iar impozitarea progresivă frânează stimularea drumului spre prosperitate, subliniază Ciucă.

„Recunoscând dreptul legislativului și executivului de a decide politica fiscală, reafirm clar că un sistem de impozitare progresiv este nepotrivit. Văd în sistemul de impozitare un stimul pentru dezvoltare și nu un mecanism de a strânge cu tot dinadinsul bani la buget.

Sistemul de impozitare progresiv frânează stimularea drumului spre prosperitate, care constituie, după cum spuneam, obiectivul meu principal”, scrie liderul PNL.

cartea lui nicolae ciuca
SURSA FOTO: EVZ.ro

Statul nu trebuie condus ca o corporație, chiar dacă unii ultraliberali susţin asta

Nicolae Ciucă mai scrie în volumul prezentat astăzi că nu este de acord cu părerea unor ultraliberali, conform căreia statul ar trebui condus ca o corporație. El a subliniat că scopul statului nu este profitul, iar relația dintre cetățeni și funcționarii publici nu poate fi comparată cu relațiile dintre acționarii unei corporații și angajații acesteia.

În opinia sa, statul nu ar trebui să urmărească în mod constant câștigul, așa cum fac corporațiile, ci să se concentreze pe dezvoltarea societății, un proces care nu are doar o dimensiune cantitativă. Totuși, el a recunoscut că există asemănări între stat și o corporație, subliniind că statul trebuie să promoveze un management eficient.

În plus, Nicolae Ciucă a menționat că lecțiile despre eficiență pot fi învățate din economia privată de succes și că bunele practici ale eficienței din sectorul privat pot fi aplicate în cadrul statului.

Liderul PNL a mai subliniat şi importanţa regândirii modului în care statul român stimulează diferite sectoare ale economiei.

„Cred că trebuie regândit modul în care statul stimulează sectoarele economice. În condițiile economiei globale, cred că anumite sectoare ale economiei românești, precum IT&C, transportul sau agricultura, trebuie încurajate.

De altfel, este mai potrivit să nu mai vorbim despre „ajutoare“ de stat, pentru că sensul cuvântului este altul decât intenția care trebuie să motiveze acordarea unui așa-zis ajutor. Nu cred că e cazul să gândim dezvoltarea economiei noastre în termeni de „ajutoare“. Prefer să gândim în termini de „stimulente“.

Să descoperim sectoare economice românești care promit o dinamică productivă accentuată, care aduc prin ele însele dezvoltare sustenabilă și care arată un potențial competitiv. Logica sprijinului de stat va trebui să fie schimbată: preponderent către cei care au potențial de creștere”, mai precizează preşedintele PNL.