Liderii PNL, întâlnire pentru a discuta poziţia politică şi priorităţile parlamentare
Conducerea Partidului Național Liberal (PNL) i-a convocat duminică, 29 ianuarie 2023, în şedinţă informală, pe liderii filialelor pentru a discuta poziţia politică şi priorităţile parlamentare pentru începutul acestui an. Ședința respectivă are loc la Vila Lac și a început de la ora 16:00, potrivit unor surse politice.
„Este o şedinţă de început de an şi de sesiune parlamentară între conducerea partidului şi liderii ai acestui partid. Este în pregătirea sesiunii parlamentare şi despre poziţia politică din următoarea perioadă”, au declarat sursele.
Vă amintim că luni, 30 ianuarie 2023, Biroul Politic Naţional al PNL se va reuni, de la ora 11:00, în sala grupului PNL de la Camera Deputaţilor, iar de la ora 18:00, grupurile parlamentare reunite ale PNL vor avea o şedinţă în prezenţa preşedintelui PNL, premierul României, Nicolae Ciucă.
PNL este peste procentele de când Nicolae Ciucă a preluat mandatul de lider
Potrivit surselor, Nicolae Ciucă le-a spus liberalilor că, în prezent, PNL este peste procentele de la preluarea mandatului său de lider. Acesta i-a asigurat pe colegii săi că rotativa guvernamentală se va face conform protocolului.
„PNL este astăzi peste procentele de la preluarea mandatului meu de președinte de partid. Acest lucru s-a întâmplat pentru că PNL a asigurat stabilitatea țării și a făcut ce a spus că face. Nu a provocat și nu a răspuns provocărilor politice. Guvernul a fost performant – cel mai bun procent de absorbție, în context economic grav. Rotația se va face ca în protocol. Vă asigur”, a zis, duminică, Nicolae Ciucă.
Ce preferinţe politice au românii la început de an?
Un sondaj de opinie realizat de CURS (Centrul de Sociologie Urbană și Regională) în această lună, ne indică schimbări minore faţă de sondajele date publicităţii în lunile mai, iulie, septembrie şi noiembrie 2022.
Dacă românii ar fi chemaţi la vot pentru alegeri parlamentare, partidele din actuala coaliţie de guvernământ, PSD, PNL şi UDMR, ar obţine mai mult de două treimi din mandatele din Parlament, procent suficient pentru modificarea Constituției sau reorganizarea administrativ-teritorială a României.
Întrebaţi „Dacă duminică viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, dumneavoastră cu ce partid aţi vota?”, românii au ales în proporţia cea mai mare, de peste 35%, Partidul Social Democrat (PSD). Urmează, la distanţă considerabilă, Partidul Naţional Liberal (PNL), iar podiumul este completat de Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR). În Parlament ar mai intra USR şi UDMR, iar PMP, PU-SL, Forţa Dreptei, ALDE, SOS România şi alte formaţiuni ar înregistra procente de 4% sau mai mici.
Iată clasamentul complet, în cazul unor alegeri parlamentare organizate în România în această perioadă:
Partidul Social Democrat (PSD) – 36%
Partidul Naţional Liberal (PNL) – 22%
Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) – 14%
Uniunea Salvaţi România (USR) – 8%
Uniunea Democrată a Maghiarilor din România (UDMR) – 5%
Partidul Mişcarea Populară (PMP) – 4%
Partidul Umanist social-liberal (PU-SL) – 4%
Alt partid – 7% (Forța Dreptei – 2%, ALDE – 2%, SOS România – 1%, Alţii – 2%)