Nicolae Ciucă, întâlnire importantă cu Andrius Kubilius
Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, a avut o întâlnire importantă, joi, la Bruxelles, cu Andrius Kubilius, comisar desemnat pentru Apărare și Spațiu. În cadrul discuției lor, el a subliniat nevoia de a crește sprijinul militar pentru Ucraina, apoi și-a prezentat soluțiile pentru întărirea capacităților de apărare în Uniunea Europeană (UE). Cei doi au discutat și despre importanța unei cooperări mai strânse între blocul comunitar și NATO pentru asigurarea securității pe termen lung.
Din punctul lui de vedere, industria de apărare poate deveni nu doar un pilon al securității, ci și o sursă de creștere economică și de creare de locuri de muncă. De aceea, România va fi pregătită să își sporească capacitățile de producție în acest „sector esențial”.
„Am avut o întâlnire importantă cu Andrius Kubilius, comisar desemnat pentru Apărare și Spațiu. În cadrul discuțiilor, am subliniat nevoia de a crește sprijinul pentru Ucraina și am prezentat soluții pentru întărirea capacităților de apărare în Uniunea Europeană. Industria de apărare poate deveni nu doar un pilon al securității, ci și o sursă de creștere economică și de creare de locuri de muncă.
România va fi pregătită să își sporească capacitățile de producție în acest sector esențial. Totodată, am discutat despre importanța unei cooperări mai strânse între Uniunea Europeană și NATO pentru asigurarea securității pe termen lung”, a scris, joi, oficialul român pe Facebook.
Țările NATO cresc producția de armament
Postarea sa a fost făcută în contextul în care statele aliate încearcă acum să crească semnificativ producția de muniție pentru artilerie. Deja se văd primele rezultate. Cele 32 de state aliate vor fabrica, anul acesta, două milioane de obuze de 155 mm, ceea ce este mult mai mult decât înainte. Acest lucru reprezintă un progres important în industria apărării.
Cu toate acestea, producția încă nu este suficient de mare, iar munițiile rămân foarte scumpe.
De exemplu, Rusia poate produce aproximativ 3 milioane de obuze pe an, ceea ce îi oferă un avantaj în războiul cu Ucraina. Industria de apărare a țărilor aliate nu era pregătită pentru o cerere atât de mare, iar asta face mai dificilă furnizarea de ajutor militar Ucrainei.
Pentru a îmbunătăți eficiența și a reduce costurile, este necesară o mai bună standardizare a producției. Din acest motiv, se vrea ca noul secretar general al NATO, Mark Rutte, să vină cu propuneri pentru modernizarea și standardizarea producției de echipament militar, la o întâlnire planificată în februarie anul viitor.