Premierul Nicolae Ciucă a avut joi, o întâlnire cu ministrul Apărării al Republicii Turcia, Huluşi Akar, la Palatul Victoria. Cei doi au discutat despre importanţa relaţiei bilaterale conform Parteneriatului strategic dintre cele două ţări, colaborarea economică şi preocupările comune legate de securitatea regională şi cea la Marea Neagră.
Totodată, premierul Nicolae Ciucă a abordat tematica legată de războiul din Ucraina şi a condamnat, în acest context, caracterul ilegal, neprovocat şi acţiunile inacceptabile din teren, se arată într-un comunicat al Guvernului.
Decizii importante pentru NATO
Nicolae Ciucă a vorbiu și despre legătura directă a situaţiei cu cea din Marea Mediterană şi nevoia includerii Mării Negre ca regiune de interes strategic a NATO în viitorul Concept Strategic.
„A fost abordat, de asemenea, cadrul cooperării energetice şi rolul Turciei în tranzitul cantităţilor de gaze necesare României, Republicii Moldova şi Ucrainei prin sistemul de transport din Turcia. Agenda bilaterală, dimensiunea economică şi comercială, alături de cooperarea militară şi cea a industriilor de apărare s-au aflat între temele de discuţie”, se arată în comunicatul Guvernului.
Ce a spus ministrul turc al Apărării?
La rândul său, ministrul Apărăriial Republicii Turcia, Huluşi Akar, a vorbit despre problemele de securitate din zonă şi a remarcat coerenţa punctelor de vedere în relaţia dintre cele două state, potrivit Guvernului.
„Înaltul oficial a subliniat nivelul strâns al relaţiei bilaterale şi susţinerea reciprocă a iniţiativelor, menţionând că Turcia a propus ridicarea la nivel a trilateralei Polonia-România-Turcia şi amplificarea prezenţei cu soldaţi şi tehnică a fiecăruia dintre state în comandamentele multinaţionale şi centrele de excelenţă NATO aflate pe teritoriul celuilalt stat. Ministrul Huluşi Akar a subliniat importanţa dezvoltării cooperării multilaterale şi a celei bilaterale la nivel militar şi din perspectiva valorificării relaţiilor excelente dintre Turcia şi România, inclusiv în ceea ce priveşte o soluţie regională a conflictului generat de invazia Rusiei în Ucraina”, se arată în comunicat.
În cursul vizitei în România, ministrul turc al Apărării Hulusi Akar a fost primit şi de președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.
Turcia își schimbă numele
Turcia își schimbă oficial numele după o campanie de rebanding lansată de președintele Erdogan încă de anul trecut. Decizia a fost aprobată recent de Organizația Națiunilor Unite. Astfel, de acum înainte, Turcia va fi cunoscută drept Türkiye la ONU, asta după ce organizația a acceptat joi o cerere oficială din partea Ankarei, anunță presa britanică.
De asemenea, mai multe organisme internaționale vor fi rugate să facă această schimbare de nume în privința Turciei, ca parte a unei campanii de rebranding lansată de președintele turc la sfârșitul lui 2021, în plină pandemie.
„Türkiye este cea mai bună reprezentare și expresie a culturii, civilizației și valorilor poporului turc”, anunța Recep Tayyip Erdogan încă din luna decembrie.
ONU a precizat că a făcut această schimbare imediat ce a primit cererea, săptămâna aceasta.