Nicolae Ciucă a avut în cursul zilei de marți o întrevedere cu omologul său din Republica Moldova, Natalia Gavriliţa, la Palatul Victoria. Cei doi au discutat despre soluții privind furnizarea de gaze, dar și despre ajutorul pe care România îl poate oferi în acest sens.
În cadrul discuțiilor purtate, premierul Nicolae Ciucă a subliniat că România „depune toate eforturile” pentru a găsi soluţii de furnizare, tranzit şi stocare a gazelor necesare Republicii Moldova, se arată într-un comunicat transmis de Guvernul României.
România este pregătită să găsească soluții pentru gazele necesare Republicii Moldova
În același timp, cei doi au mai discutat și despre stadiul implementării proiectelor concrete destinate sprijinirii Republicii Moldova, în domenii care vizează aprovizionarea cu energie şi gaz, asigurarea finanţărilor din pachetul de 100 de milioane de euro, precum şi sprijinul bugetar direct de 10 de milioane de euro.
„În privinţa energiei electrice, aceasta urmează a fi furnizată în cadrul infrastructurii de transport existente, urmând ca noi linii de interconectare să fie asigurate pe termen mediu şi lung”, precizează sursa citată.
La rândul său, premierul Republicii Moldova a vorbit despre creşterea tranzitului de camioane la frontieră şi nevoia unor măsuri suplimentare pentru fluidizarea traficului.
Mai exact, a fost adus în discuție noul punct de frontieră care va fi deschis la Bumbăta-Leova, dar și despre importanța acestuia.
România va oferi sprijin Republicii Moldova în procesul de aderare la UE
„În acest sens, noul punct de frontieră care va fi deschis la Bumbăta-Leova, pe un pod militar de pontoane, şi preluarea traficului de mărfuri pe podul Rădăuţi Prut-Lipcani vor contribui la decongestionarea zonelor aglomerate la punctele existente”, se arată în comunicatul transmis de Executiv.
În cadrul întrevederii de marți s-a mai discutat și despre aderarea Republicii Moldova la UE. În acest sens, premierul Nicolae Ciucă a ținut să reamintească de sprijinul pe care Guvernul României îl poate oferi în procesul de pregătire pentru începerea negocierilor de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană.
De cealaltă parte, prim-ministrul Natalia Gavriliţa a făcut la rândul său o trecere în revistă a stadiului actual al pregătirilor de la Chişinău în acest sens, cu precădere în domeniul justiţiei, se mai arată în comunicatul transmis de Guvern.