Asistentul principal adjunct al Secretarului de stat din cadrul Biroului pentru Afaceri Europene şi Eurasiatice al Departamentul de Stat al SUA, Dereck J. Hogan a propus sprijin tehnic pentru includerea României în programul Visa Waiver, cel care asigură cetățenilor români intrarea în Statele Unite fără viză.
Prim-ministrul Nicolae Ciucă l-a primit pe oficialul american, la Palatul Victoria, acesta aflându-se la Bucureşti pentru a participa la reuniunea Dialogului Strategic România-SUA. Hogan a propus acordarea de sprijin tehnic pentru includerea României în programul Visa Waiver.
Au fost abordate și teme politice, economice și militare
Alte teme de discuţie au fost cooperarea bilaterală pe dimensiunile politică, economică şi militară, situaţia de securitate regională, în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina şi situaţia de securitate din regiunea Marii Negre.
”În cadrul întrevederii, între principalele subiecte discutate s-a aflat cooperarea bilaterală dintre România şi Statele Unite pe dimensiunile politică, economică şi militară.
În ceea ce priveşte cooperarea sectorială, un loc central în cadrul discuţiilor l-a ocupat colaborarea dintre cele două părţi în domeniile energetic, IT&C şi agricultură, şeful Executivului exprimând interesul pentru atragerea unui număr cât mai mare de companii americane în vederea dezvoltării de proiecte în România”, anunţă marţi dimineaţă Executivul.
România și-a arătat disponibilitatea pentru sprijinirea Ucrainei
Cel de-al doilea subiect major abordat în cadrul întrevederii a fost situaţia de securitate regională, în contextul agresiunii militare ruse din Ucraina.
”Premierul român a prezentat sprijinul multidimensional (umanitar, economic, inclusiv pentru exportul de cereale) acordat de România Ucrainei, precum şi ajutorul oferit Republicii Moldova, implicarea consistentă a ţării noastre fiind apreciată la nivelul administraţiei SUA”, precizează Guvernul.
De asemenea, a fost analizată situaţia de securitate din regiunea Mării Negre, în contextul realizării Strategiei americane de securitate la Marea Neagră.
Ce este Visa Waiver?
În cadrul dialogului, partea americană a propus acordarea de sprijin tehnic pentru includerea României în programul Visa Waiver.
România încearcă de mai mulți ani să fie acceptată în programul Visa Waiver, astfel încât viza pentru SUA să nu mai fie necesară pentru călătoriile de mai puțin de 90 de zile.
Până acum însă, țara noastră nu a reușit să atingă pragul minim cerut de americani privind rata de refuz a vizelor, adică 3%. În acest moment, România este la un procent de 10%.