Prim-ministrul Nicolae Ciucă s-a întâlnit, joi, la Palatul Victoria, cu vicepreşedintele Google, Karan Bhatia. În urma discuțiilor avute, premierul a susținut că digitalizarea este cheia reducerii birocraţiei şi va facilita tranziţia României către o economie mai sigură, dinamică şi bazată pe date.
Principalele teme discutate au vizat consecinţele agresiunii militare ruse din Ucraina, ameninţările în domeniul securităţii cibernetice şi legate de dezinformare, transformarea digitală a României şi importanţa parteneriatului transatlantic.
Potrivit unui comunicat oficial al Guvernului, premierul a evidenţiat rolul important al României în regiune, ca pilon de stabilitate, atât în interiorul NATO, cât şi UE.
Nicolae Ciucă susține întărirea prezenţei Google în România
Premierul a susținut că digitalizarea va facilita tranziţia ţării noastre către o economie mai sigură, dinamică şi bazată pe date, aliniată cu direcţiile strategice europene.
În opinia sa, întărirea prezenţei Google în România şi dezvoltarea sa locală vor contribui la consolidarea parteneriatului transatlantic şi la dinamizarea proceselor de cercetare-dezvoltare din ţara noastră. Nicolae Ciucă a ținut să mulțumească Google pentru sprijinul oferit în lupta cu ameninţările cibernetice şi dezinformarea online.
“Digitalizarea este cheia reducerii birocraţiei, care va transforma infrastructura administrativă într-una mai bună şi mai eficientă. Totodată, digitalizarea va facilita tranziţia ţării noastre către o economie mai sigură, dinamică şi bazată pe date, aliniată cu direcţiile strategice europene.
Întărirea prezenţei Google în România şi dezvoltarea sa locală vor contribui la consolidarea parteneriatului transatlantic şi la dinamizarea proceselor de cercetare-dezvoltare din ţara noastră. Apreciem sprijinul oferit de Google în lupta cu ameninţările cibernetice şi dezinformarea online”, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.
Accesul la serviciile digitale şi aplicaţiile lor concrete depind de capacitatea utilizatorilor de a le valorifica, în acest sens fiind necesare eforturi susţinute de educaţie digitală, mai spune Guvernul.
Ce s-a petrecut cu Google în Rusia?
În ceea ce privește Google, amintim că filiala rusă a companiei americane a depus o declaraţie de intrare în faliment după ce a anunţat în luna mai că intenţionează să facă acest lucru, în contextul în care autorităţile i-au confiscat contul bancar, făcând imposibilă plata personalului şi a vânzătorilor.
Google şi serviciul său de găzduire video YouTube, deşi sub presiune, rămân disponibile pentru moment. Rusia a restricţionat accesul la reţelele sociale emblematice Twitter, Facebook şi Instagram, ultimele două deţinute de Meta Platforms.
Moscova s-a opus în special tratamentului aplicat de YouTube presei ruse, care a fost blocat. Însă Anton Gorelkin, şef adjunct al comitetului pentru politica informaţională al Dumei de Stat, a declarat că compania americană nu riscă încă să fie blocată.