Așadar, premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit la Palatul Victoria cu preşedintele Asociaţiei de prietenie România – Japonia, Ichiro Aisawa. Aceștia au discutat despre mai multe subiecte importante, printre care semnarea Parteneriatului strategic dintre România şi Japonia de către preşedintele Klaus Iohannis şi premierul nipon Fumio Kishida, dar și modalităţile concrete de colaborare la nivel bilateral în domenii precum energia, infrastructura, cercetarea-dezvoltarea.
Japonia este cel mai important investitor din Asia în România
De asemenea, premierul român a arătat importanţa economică a relaţiilor dintre România şi Japonia, în contextul în care Japonia este cel mai important investitor din Asia în ţara noastră, iar legăturile economice pot fi întărite, arată comunicatul de presă al Executivului.
Mai apoi, au fost analizate efectele agresiunii militare ruse în Ucraina şi nevoia de a gestiona situaţia de securitate în regiune, fără a fi afectate evoluţiile economie.
Astfel, Nicolae Ciucă a prezentat sprijinul acordat Ucrainei, alături de comunitatea internaţională, în special refugiaţilor ucraineni şi tranzitului de produse exportate de Ucraina.
România îşi coordonează eforturile în acest context, atât în interiorul Uniunii Europene şi NATO, dar mai ales cu partenerii strategici, mai indică sursa citată.
Una dintre temele principale abordate au vizat şi derularea proiectelor japoneze
Una dintre temele principale abordate au vizat şi derularea proiectelor japoneze, inclusiv din perspectiva finalizării podului de la Brăila, care are o relevanţă deosebită pentru conectivitatea din regiune, dar şi pentru întărirea cooperării dintre Japonia şi Uniunea Europeană în proiecte viitoare.
Printre domeniile de interes pentru colaborarea română japoneză se numără cele din domeniul energiei nucleare, infrastructură şi cercetare.
Implicarea Japoniei în susţinerea Iniţiativei celor Trei Mări se numără printre oportunităţile de cooperare mai ales în contextul în care România urmează să găzduiască, în toamna acestui an, la Bucureşti, Forumul Iniţiativei.
Ichiro Aisawa a transmis aprecieri pentru ajutorul acordat de România refugiaţilor ucraineni
Totodată, Ichiro Aisawa a transmis aprecieri pentru ajutorul acordat de România refugiaţilor ucraineni, atât din perspectiva educării copiilor, cât şi din cea a locurilor de muncă oferite acestora.
Oficialul nipon a subliniat încrederea şi prietenia cu care este privită România şi a mulţumit pentru derularea proiectelor cu Japonia, inclusiv pentru realizarea liniei de metrou M6, Bucureşti-Otopeni.
Acesta a scos în evidență și interesul pentru colaborarea în gestionarea proiectelor reactoarelor nucleare modulare mici, pentru producerea de energie.
O nouă oportunitate de cooperare va fi organizarea în ţara noastră
Premierul român a menţionat importanţa colaborării dintre Institutul de Fizică Nucleară din Bucureşti şi oamenii de ştiinţă din Japonia, care va putea aduce progrese semnificative în cercetarea şi dezvoltarea industriei laserului, având o relevanţă strategică.
O nouă oportunitate de cooperare va fi organizarea în ţara noastră, în iunie, a primului forum de inovare româno-japonez, la Cluj-Napoca, oferind ocazia de a promova proiecte din domeniul roboticii digitalizării şi inteligenţei artificiale.
Din perspectiva relaţiilor culturale, a fost menţionată decizia ţării noastre de a avea un institut Cultural român la Tokyo, care va contribui la dezvoltarea relaţiilor bilaterale şi la o mai bună cunoaştere a ţării noastre de către publicul japonez, conform sursei menţionate.
Nicolae Ciucă a transmis mulţumiri și pentru sprijinul acordat de Japonia la invitarea României să adere la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică şi primirea foii de parcurs din partea celei mai puternice organizaţii economice la nivel global.