Prim-ministrul Nicolae Ciucă a fost prezent astăzi (1 februarie) la Gala Cercetării Românești, în cadrul căreia a afirmat că în anul 2023 România a alocat cercetării un buget mai mare cu 70% față de anul trecut.
Premierul Nicolae Ciucă a participat, miercuri, 1 februarie, la Gala Cercetării Românești. Liderul de la Palatul Victoria a declarat că rolul cercetării științifice este fundamental în existența oricărei societăți moderne.
În 2023 a fost alocat cercetării un buget mai mare cu 70% față de anul trecut
„Am avut onoarea să particip la prima ediție a Galei Cercetării Românești. Îmi doresc ca acest eveniment să devină o tradiție prin care să recunoaștem meritele celor care construiesc România viitorului.
Rolul cercetării științifice este fundamental în existența oricărei societăți moderne. De aceea, în 2023 am alocat cercetării un buget mai mare cu 70% față de anul trecut. Până în 2027, cercetarea va beneficia de investiții de 60 de miliarde de lei, conform planului național aprobat anul trecut de către Executiv. Aceste investiții se vor întoarce înapoi prin creștere economică, crearea de noi locuri de muncă și îmbunătățirea nivelului de trai al tuturor românilor.
Componenta de cercetare-dezvoltare și inovare are un loc important și în PNRR. Din cele 260 de milioane de euro alocați investițiilor în acest sector, 183 de milioane sunt destinate atragerii în România a celor mai buni cercetători, români și străini. Concomitent, lucrăm și la îmbunătățirea cadrului legislativ din domeniu, astfel încât cercetătorii români din diaspora să se întoarcă acasă, iar țara noastră să devină exportator de cunoaștere și tehnologie la nivel global.
Felicit finaliștii și câștigătorii Galei Cercetării Românești! Vă mulțumim pentru munca dumneavoastră! Îl felicit pe domnul ministru Sebastian Burduja și pe colegii dumnealui din minister pentru eveniment!”, a transmis Nicolae Ciucă.
Mesajul șefului statului Klaus Iohannis la Gala Cercetării Românești
Președintele României, Klaus Iohannis, a transmis marți, 31 ianuarie 2023, un mesaj cu prilejul primei ediții a Galei Cercetării Românești. Mesajul a fost prezentat de către Diana-Loreta Păun, Consilier Prezidențial – Departamentul Sănătate Publică, informează site-ul oficial al Administrației de la Cotroceni.
„Cercetarea și inovarea din România au nevoie de promovare susținută și mai ales de o abordare coerentă și predictibilă în ceea ce privește finanțarea, astfel încât să putem vorbi despre o reală dezvoltare și încurajare a domeniului pe termen mediu și lung. Cercetătorii, indiferent dacă se află la începutul carierei sau au deja o experiență bogată, trebuie să poată previziona ce apeluri de proiecte competitive sunt disponibile pentru a-și pune în practică ideile lor valoroase.
În acest sens, autoritățile au obligația de a valorifica la maximum toate oportunitățile financiare pentru a sprijini cercetarea din România prin accesarea fondurilor nerambursabile disponibile atât prin programele operaționale, cât și prin Planul Național de Redresare și Reziliență.
De asemenea, prin Proiectul „România Educată” dorim să creștem interesul copiilor pentru știință și creativitate, iar ulterior pentru o activitate susținută în cercetare. Trăim vremuri în care foarte multe dintre descoperirile tehnologice devin rapid parte din viața noastră de zi cu zi, iar progresele în domenii majore, precum cel al sănătății ori al protecției mediului, aduc beneficii incontestabile pentru toți cetățenii.”, se arată în mesajul președintelui Iohannis.