Nicolae Ciucă: Avem datoria să ne întrebăm ce lăsăm în urmă

„Revin cu bucurie aici pentru a celebra 105 ani de la intrarea Armatei Române în Oradea și eliberarea sa de tiranie,” a declarat fostul premier al României.

Ciucă a adus în discuție evenimentul din 20 aprilie 1919, afirmând: „La 20 aprilie 1919, în sfânta zi de Paște, soldații români conduși de generalul Traian Moșoiu, erau întâmpinați de autoritățile locale și de orădeni cu bucuria scăpării de teroarea bolșevică și cu încrederea într-un viitor al libertății și unității.”

El a continuat, subliniind importanța prezentului: „Azi, la 105 ani distanță, suntem cu toții la o sărbătoare a libertății, a democrației și toleranței.” Președintele liberal a subliniat necesitatea amintirii trecutului: „Avem datoria să ne amintim mereu de trecut, de sacrificiul, determinarea și lupta înaintașilor noștri, datorită cărora avem astăzi o Românie unită și puternică. Aurel Lazăr, Coriolan Pop, Rimler Karoly, Iustin Ardelean, Jánossy Gyula și generalul Traian Moșoiu sunt doar câteva dintre numele emblematice care au marcat istoria prin viziune și prin faptele lor curajoase.”

În același timp, Ciucă a subliniat nevoia de a privi spre viitor: „În același timp, avem datoria să ne întrebăm ce lăsăm în urmă, ce vor spune generațiile viitoare peste un secol despre acțiunile noastre de azi.”

Se cuvine să vorbim din nou și cu mai multă forță despre patriotism

Nicolae Ciucă a continuat, vorbind despre patriotism: „În aceste vremuri complicate, în care securitatea Europei este pusă la încercare și războiul a revenit pe vechiul continent, se cuvine să vorbim din nou și cu mai multă forță despre patriotism. Nu în slogane, nu în scop populist, ci în mod autentic. Patriotismul înseamnă să învățăm din trecut și să acționăm în prezent cu gândul la copiii noștri, la viitorul lor și al României.”

Președintele PNL a subliniat importanța armatei, în contextul tensiunilor de la granița României și nu numai: „Parada militară de azi are pentru mine o semnificație personală. Armata a fost întotdeauna în slujba poporului. Armata este una dintre instituțiile fundamentale în apărarea „cetății”, a democrației și libertății. Cred că o armată puternică, în serviciul cetățenilor, este garanția păcii.”

Ciucă a vorbit și despre devotamentul față de națiune: „Ca militar, știu ce înseamnă devotamentul față de națiune, jurământul de credință și spiritul de sacrificiu. Atunci când îmbraci haina militară o faci cu responsabilitate, știind că apărarea țării tale este mai presus de propria viață.” În încheiere, Nicolae Ciucă a subliniat necesitatea de a fi în slujba oamenilor: „Ca om politic, știu că trebuie să continuăm să fim în slujba oamenilor. Suntem într-un an crucial pentru România, pentru Europa și pentru destinul democrației în întreaga lume. Trebuie să ne ridicăm la înălțimea momentului și la așteptările oamenilor.”