Nicolae Ciucă la summitul NATO: Europa, mai sigură cu un NATO mai puternic

nicolae ciuca & klaus iohannis

nicolae ciuca & klaus iohannis

Summitul NATO de la Washington a fost un moment crucial pentru reafirmarea angajamentului statelor membre de a proteja viziunea comună asupra unei lumi pașnice și de a sprijini Ucraina în conflictul său cu Rusia.

Nicolae Ciucă, liderul PNL și președintele Senatului, a participat alături de președintele Klaus Iohannis la summitul NATO de la Washington.

În cadrul acestui eveniment, statele membre și-au reînnoit angajamentul de a proteja viziunea comună asupra unei lumi pașnice, subliniind importanța sprijinului pentru Ucraina în contextul actualului conflict.

Summitul NATO de la Washington a fost un eveniment crucial

Nicolae Ciucă a declarat că summitul NATO de la Washington a fost un eveniment crucial pentru discutarea viitorului securității Europei. El a accentuat că Europa va fi mai sigură cu un NATO mai puternic și că ajutorul pentru Ucraina este esențial în lupta acesteia pentru libertate.

„Europa va fi mai sigură cu un NATO care este mai puternic ca niciodată. Trebuie să ajutăm Ucraina să lupte pentru libertatea sa. La acest summit NATO, ne-am reînnoit angajamentul de a ne proteja viziunea comună asupra unei lumi paşnice”, a scris Ciucă pe Twitter.

Într-o postare pe Facebook, Ciucă a subliniat importanța sprijinului acordat Ucrainei de către statele membre NATO, inclusiv România, care, alături de SUA, Germania, Olanda și Italia, va furniza sisteme defensive anti-aeriene pentru protejarea civililor ucraineni de atacurile cu rachete rusești.

Acest angajament comun a fost apreciat de președintele american Joe Biden în discursul său de deschidere a summitului.

SURSA FOTO: Facebook

Declarația finală a summitului NATO

Declarația finală a summitului NATO a subliniat importanța strategică a regiunii Mării Negre pentru Alianță și a precizat că evoluțiile din această regiune vor continua să fie monitorizate.

Liderii NATO și-au reafirmat sprijinul pentru securitatea și stabilitatea în regiunea Mării Negre și Balcanii de Vest, menționând necesitatea combaterii influențelor maligne, inclusiv dezinformarea și amenințările hibride și cibernetice.

„Vom continua să dezvoltăm dialogul politic şi cooperarea cu Balcanii de Vest pentru a susţine reformele, pacea regională şi securitatea, şi a contracara influenţele maligne, inclusiv dezinformarea, ameninţările hibride şi cibernetice din partea unor actori statali şi nestatali”, menţionează liderii aliaţi în textul adoptat privind această regiune.

Legat de regiunea Mării Negre, liderii aliaţi îşi reafirmă „sprijinul continuat pentru eforturile aliaţilor regionali îndreptate către susţinerea securităţii, siguranţei, stabilităţii şi libertăţii navigaţiei în regiunea Mării Negre, inclusiv, dacă este potrivit, prin intermediul Convenţiei de la Montreux din 1936”.

De asemenea, liderii aliaţi „salută activarea de către trei aliaţi de la Marea Neagră a Black Sea Mine Countermeasures Task Group”. Iniţiativa este una comună a Turciei, României şi Bulgariei şi a fost lansată în ianuarie acest an, în urma semnării unui acord trilateral la Istanbul.

„Vom monitoriza şi evalua în continuare evoluţiile în regiune şi vom mări gradul de conştientizare al circumstanţelor, cu o concentrare specială pe ameninţările la securitatea noastră şi la potenţialele oportunităţi pentru o cooperare mai strânsă cu partenerii din regiune, dacă va fi potrivit. NATO susţine aspiraţiile euroatlantice ale ţărilor interesate din această regiune”, mai precizează declaraţia finală.

Sprijinul pentru Republica Moldova și alte parteneriate NATO

Liderii aliați au făcut apel la Rusia să retragă toate forțele din Republica Moldova și Georgia, staționate fără consimțământul acestora. De asemenea, au salutat eforturile Republicii Moldova de a continua reformele democratice și progresul către integrarea europeană.

NATO și-a reafirmat angajamentul de a sprijini capabilitățile de securitate și apărare ale Republicii Moldova și altor țări din regiune pentru a contracara amenințările hibride.