Elevii care au terminat clasa a 12-a susțin astăzi prima probă la Bacalaureat. Pe fond, liderul Partidului Național Liberal (PNL), Nicolae Ciucă, le-a transmis un mesaj în care spune că speră ca ei să obțină cele mai bune rezultate.

Președintele Senatului a mai spus că Bacalaureatul este cel mai important examen din parcursul educațional al elevilor, adăugând că viitorul fiecăruia depinde de acest examen complex.

”Peste 130.000 de tineri susţin astăzi prima probă la bacalaureat, cel mai important examen din parcursul lor educaţional de până acum. De acest test depinde viitorul fiecăruia – un examen complex în care contează mult cunoştinţele şi aptitudinile dezvoltate în ultimii ani de studiu, dar şi dedicarea profesorilor şi sprijinul părinţilor. Mult succes astăzi, la proba de Limbă şi Literatură Română!”, se arată în mesajul publicat pe rețelele de socializare de către Nicolae Ciucă.

Prima probă a început la ora 09:00

În sesiunea iunie-iulie a examenului s-a înregistrat un număr impresionant de peste 130.000 de absolvenți de liceu care s-au înscris pentru a participa.

La primul subiect al examenului, candidații sunt evaluați în funcție de capacitatea lor de a analiza și interpreta rapid un text dat. Elevilor li se prezintă un fragment din opera unui autor de renume și trebuie să răspundă la mai multe întrebări bazate pe înțelegerea acestuia.

Cea de-a doua temă a examenului urmărește, de asemenea, să evalueze competența elevilor de a construi argumente persuasive. Aceștia au sarcina de a compune un text argumentativ pe o temă prestabilită.

Cea de-a treia temă evaluează abilitățile imaginative și expresive ale elevilor. În cadrul acestei secțiuni, candidații trebuie să elaboreze o compunere narativă sau descriptivă, prezentându-și abilitățile de dezvoltare a personajelor, de descriere spațială și de creare a unei povești convingătoare și coezive.

Calendarul probelor primei sesiuni a Bacalaureatului 2023

Ministerul Educației a anunțat anterior că prima sesiune a examenului de Bacalaureat 2023 va avea loc în perioada 26 – 29 iunie.

De asemenea, probele sunt programate astfel:

  • Luni, 26 iunie – Limba şi literatura română
  • Marţi, 27 iunie – proba obligatorie a profilului, unde disciplinele sunt stabilite în funcţie de profil (n.red. Matematică şi Istorie)
  • Miercuri, 28 iunie – proba la alegere a profilului şi specializării ( Biologie, Chimie, Fizică, Economie, Filosofie, Geografie, Informatică, Logică, argumentare şi comunicare, Sociologie şi Psihologie)
  • Joi, 29 iunie – Limba şi literatura maternă pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările, care au urmat studiile liceale într-o limbă a minorităţilor naţionale