Nicolae Ciucă a purtat greutatea vieții camarazilor săi
Într-un interviu recent, fostul prim-ministru al României a oferit detalii cu privire la momentele care l-au marcat în teatrele de operații alături de aliați.
Nicolae Ciucă a mai spus că situațiile care nu se pot uita sunt cele în care propria viață îți este pusă în pericol. La fel sunt și situațiile în care viața camarazilor este pusă în pericol.
El a mai spus că a purtat greutatea şi responsabilitatea pentru vieţile camarazilor săi.
De altfel, spune că cea mai grea povară este să știi că viața unui om depinde de propriile decizii.
„Situaţiile în care ţi-a fost pusă în pericol viaţa ta sau a camarazilor tăi nu ai cum să le uiţi. Asta nu înseamnă neapărat că vrei să le şi povesteşti.
Am purtat greutatea şi responsabilitatea pentru vieţile camarazilor mei şi este cea mai grea povară să ştii că viaţa unui om, a unui soldat, a unui fiu, a unui frate sau a unui tată de familie depinde de deciziile tale”, arată Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă a condus mai multe misiuni riscante
De asemenea, fostul prim-ministru a mai spus că a condus mai multe misiuni riscante. Deși în unele s-a pierdut tehnică sau au fost răniți, nu a existat nicio situație în care vreun camarad să moară.
Pe fond, el spune că cel mai important lucru pentru un comandant este să nu piardă niciun om.
„Am condus mai multe misiuni riscante, în care am pierdut tehnică, am avut şi răniţi, dar nu am pierdut niciun camarad. Este lucrul care contează cel mai mult pentru un comandant – să nu piardă niciun om”, a mai precizat acesta.
Trebuie să ne întărim capacitatea de apărare
Șeful liberalilor a mai spus că trebuie să ne întărim capacitatea de apărare, după ce a fost întrebat dacă este necesară pregătirea populaţiei pentru un eventual conflict.
El a adăugat că investiția în apărare nu implică automat pregătirea pentru un conflict militar, ci mai degrabă are ca scop descurajarea unui astfel de conflict.
Ciucă a subliniat că NATO a fost, este și va rămâne o organizație defensivă, concentrată pe apărarea colectivă.
Șeful PNL a evidențiat că nu este necesar să se alarmeze populația sau să se creeze panică în societate. El spune că este important să se adopte o abordare realistă și pragmatică.
În final, acesta a mai spus că România nu este în pericol în momentul de faţă. Cu toate acestea, nu înseamnă că nu trebuie ca țara să fie pregătită.
„Si vis pacem, para bellum” – „dacă vrei pace, pregăteşte-te de război” spune un vechi dicton latin. El este extrem de actual în contextul în care vedem o Rusie care ameninţă explicit şi tot mai agresiv securitatea europeană.
În faţa acestei ameninţări trebuie să ne întărim capacitatea de apărare. Investiţia în apărare nu înseamnă însă că ne pregătim pentru un conflict militar. Dimpotrivă, sensul acestei dotări militare este descurajarea unui potenţial conflict militar.
De altfel, NATO a fost, este şi va fi o organizaţie defensivă, de apărare colectivă. Aşadar, nu trebuie să alertăm populaţia sau să inducem panică în societate, dar în acelaşi timp trebuie să fim realişti şi pragmatici.
România nu este în pericol în momentul de faţă. Asta nu înseamnă, însă, că nu trebuie să fim vigilenţi şi pregătiţi să respingem potenţialele ameninţări la adresa noastră”, spune Nicolae Ciucă.