Un sondaj de opinie recent, realizat de BCS la comanda publicației Newsweek, aduce în prim-plan preferințele românilor pentru alegerile prezidențiale și parlamentare din 2024. Rezultatele arată că Marcel Ciolacu, actualul premier al României și lider al PSD, și Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal (PNL), sunt principalii favoriți pentru a accede în turul doi al scrutinului prezidențial.

De asemenea, sondajul indică o dominație continuă a partidelor tradiționale, PSD și PNL, în preferințele pentru alegerile parlamentare, cu peste 50% din intențiile de vot. Aceste date reflectă polarizarea scenei politice românești și oferă indicii despre posibilele alianțe și strategii în perspectiva campaniei electorale ce urmează.

Nicolae Ciucă are toate șansele să intre în turul al doilea

Potrivit sondajului realizat de BCS pentru Newsweek, în primul tur al alegerilor prezidențiale care vor avea loc pe 24 noiembrie 2024, Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat (PSD), ar obține cele mai multe voturi, cu un procent de 27,1%.

Acesta este urmat de Nicolae Ciucă, președintele Partidului Național Liberal (PNL), care este creditat cu 17,7% din opțiunile de vot ale românilor.

„Pe 24 noiembrie vor avea loc alegeri prezidențiale. Cu ce candidat veți vota în primul tur de scrutin?”, a fost întrebarea adresată respondenților în cadrul sondajului realizat de BCS.

Sondaj BCS, pentru Newsweek
SURSA FOTO: Newsweek

Răspunsurile sugerează că Ciolacu și Ciucă vor fi principalii competitori în turul al doilea al alegerilor, în cazul în care nimeni nu obține majoritatea absolută în primul tur.

  • Marcel Ciolacu – 27,1%
  • Nicolae Ciucă – 17,7%
  • Elena Lasconi – 14,3%
  • George Simion – 11,9%
  • Mircea Geoană – 7,6%
  • Călin Georgescu – 5,8%
  • Cristian Diaconescu – 4,9%

Lasconi și Simion, surprizele din topul preferințelor

Pe locul al treilea în preferințele electorale ale românilor se situează Elena Lasconi, fosta vedetă de la ProTV și actual primar al orașului Câmpulung Muscel, cu un scor de 14,3%. Aceasta reprezintă o apariție surpriză în sondaje, devansând figuri politice cu mai multă experiență pe scena națională.

În continuare, George Simion, liderul partidului AUR, se află pe locul al patrulea cu 11,9% din voturi. Această poziție confirmă o scădere masivă a popularității liderului AUR, care a beneficiat de o susținere constantă din partea unui segment de alegători naționaliști și conservatori.

În clasament urmează Mircea Geoană, fost secretar general adjunct al NATO, cu 7,6%.

De asemenea, Călin Georgescu, cunoscut pentru pozițiile sale conservatoare și orientate spre suveranitate națională, înregistrează 5,8%. Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe, încheie topul principalilor candidați cu un scor de 4,9%.

Alegerile parlamentare: PSD și PNL, împreună peste 50% din voturi

În ceea ce privește intențiile de vot pentru alegerile parlamentare programate pe 1 decembrie, sondajul BCS arată că PSD și PNL ar acumula împreună peste jumătate din voturi, dominând preferințele electoratului.

PSD ar înregistra 35%, consolidându-și poziția de lider politic.

La distanță, PNL ar strânge 21,6% din voturi, marcând o scădere comparativ cu alegerile precedente, dar menținându-se totuși ca al doilea partid important.

Sondaj BCS, pentru Newsweek
SURSA FOTO: Newsweek

Partidul USR este cotat cu 16,1%, continuând să atragă sprijinul electoratului urban și al tinerilor. Alianța pentru Unirea Românilor (AUR), în ciuda preferințelor prezidențiale pentru George Simion, ar obține doar 12,4% la parlamentare.

Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) și-ar păstra sprijinul în rândul minorității maghiare, cu un procent de 6,7%. Partidul S.O.S. România al Dianei Șoșoacă ar strânge 3,3% din voturi, insuficient pentru a trece pragul electoral.

  • PSD -35%
  • PNL – 21,6%
  • USR – 16,1%
  • AUR – 12,4%
  • UDMR – 6,7%
  • S.O.S. România – 3,3%

Eșantionul și metodologia sondajului

Sondajul BCS a fost realizat pe un eșantion de 1.157 de persoane cu drept de vot, având domiciliul stabil în România. Au fost excluse din analiză persoanele aflate în străinătate, precum și cele instituționalizate, inclusiv din închisori, spitale, mănăstiri și unități militare.

Sondajul a fost construit astfel încât să reproducă structura socio-demografică a României, ținând cont de sexe, vârste, ocupații, tipuri de localități și regiuni de dezvoltare.

Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,9%, ceea ce înseamnă că din 100 de eșantioane similare, 95 ar produce rezultate comparabile. Datele obținute au fost ponderate în funcție de nivelul de educație al participanților, iar rotunjirile automate ale cifrelor pot genera o mică diferență în totalul procentelor, care poate fi mai mic sau mai mare decât 100%.