Nicolae Ciucă, președintele Senatului și liderul PNL, a declarat miercuri, pe 13 martie, după întâlnirea cu Mathias Cormann, secretarul general al OCDE, că toate proiectele ce vizează proiectul aderării României la Organizație vor fi trecute prin Parlament cu rapiditate, cu ajutorul comisiei de specialitate.
Proiectele privind aderarea României la OCDE vor fi trecute prin Parlament cu rapiditate
Nicolae Ciucă l-a primit la Palatul Parlamentului pe Mathias Cormann, secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).
„L-am primit la Palatul Parlamentului pe Mathias Cormann, secretarul general al Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.
În discuțiile pe care le-am avut, atât în privat, cât și împreună cu Comisia specială comună a celor două Camere, am vorbit despre nivelul la care se află aderarea României la organizație, detalii din Studiul Economic al României pe 2024 și beneficiile pe care românii le vor avea după ce țara noastră va deveni membru OCDE.
Ca președinte al Senatului, lucrez pentru acest obiectiv cu aceeași forță cu care am făcut-o atunci când eram premier. Cu ajutorul comisiei specializate, toate proiectele care vizează procesul aderării vor fi trecute prin Parlament cu rapiditate”, a scris liderul PNL pe Facebook.
Nicolae Ciucă a adăugat că, în funcția sa de prim-ministru, a facilitat dialogul cu conducerea organizației prin depunerea Foiței de parcurs a României și a Memorandumului inițial pentru aderare.
„Studiul Economic al României pe 2024 este o analiză aprofundată a situației noastre economice, având și recomandări. Pentru aderarea unui stat, sunt necesare cel puțin două asemenea studii din care să reiasă că economia este stabilă și merită să facă parte din rândul celor mai dezvoltare țări ale lumii.
Statele membre OCDE dețin 70% din producția și comerțul global și 90% din toate investițiile străine directe”, a conchis președintele Senatului.
Inflația României va ajunge la aproximativ 5% în acest an
Conform celui mai recent studiu economic al OCDE pentru România, economia țării a înregistrat performanțe bune în ultimii ani, determinând o creștere a nivelului de trai și susținând convergența cu țările OCDE. Cu toate acestea, inflația ridicată a afectat puterea de cumpărare a gospodăriilor.
OCDE prognozează că PIB-ul României va înregistra o creștere de 3,1% în 2024 și de 3,3% în 2025, comparativ cu 2,0% în 2023. Investițiile semnificative vor susține economia, împreună cu redresarea cererii externe. Totodată, presiunile asupra costurilor pentru gospodării vor scădea treptat.
În ceea ce privește inflația, aceasta a scăzut de la vârful de 16,8% atins în noiembrie 2022, în timpul crizei energetice, la 7,4% în ianuarie 2024. Cu toate acestea, presiunile subiacente asupra prețurilor din economie rămân puternice. Se estimează că inflația va continua să scadă până la 5,0% în 2024. Iar în 2025, se estimează că va scădea la 3,7%.
Consolidarea finanțelor publice prin creșterea veniturilor fiscale și îmbunătățirea eficienței cheltuielilor publice este necesară pentru:
- a menține datoria publică la niveluri controlabile
- a crea spațiu pentru presiunile tot mai mari asupra cheltuielilor, cum ar fi cele generate de îmbătrânirea populației și de tranziția ecologică.
Consolidarea fiscală este esențială pentru a reduce deficitul bugetar. De asemenea, ar ajuta la susținerea politicii monetare restrictive prin diminuarea presiunilor asupra cererii într-o perioadă de inflație ridicată.
Îmbunătățirea guvernanței publice și a statului de drept va juca un rol crucial în îmbunătățirea climatului de afaceri și în stimularea productivității. Mai multe puteți citi aici.