Nicolae Ciucă spune că femeile trebuie să trăiască într-un mediu echitabil

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a transmis de 8 Martie că o societate civilizată şi care prosperă este aceea în care femeile au drepturi. El spune că fiecare femeie trebuie să aibă posibilitatea să îşi urmeze visurile şi obiectivele. Într-un mediu echitabil, just şi incluziv. Și că trebuie să continuăm politicile care promovează egalitatea de şanse. Care combat discriminarea şi violenţa împotriva femeilor.

„Astăzi este despre doamnele şi domnişoarele din vieţile noastre, cele cărora le datorăm recunoştinţă şi respect. O societate civilizată şi care prosperă este aceea în care fiecare femeie are posibilitatea să îşi urmeze visurile şi obiectivele, într-un mediu echitabil, just şi incluziv. Iar datoria noastră este să le asigurăm acest mediu. Trebuie să continuăm politicile care promovează egalitatea de şanse, care combat discriminarea şi violenţa împotriva femeilor”, a transmis preşedintele PNL.

„Dragi doamne şi domnişoare, vă mulţumim pentru curajul, grija şi determinarea cu care vă asumaţi rolurile din familie, de la locul de muncă şi din comunitate. Vă doresc o primăvară frumoasă şi plină de realizări!”, mai spune Ciucă în mesaj.

Decalajul salarial rămâne ridicat, de 21,6%

România a făcut progrese pentru reducerea inegalităților între femei și bărbați pe piața muncii, însă decalajul salarial rămâne mare, de 21,6% în anul 2023, potrivit analizei ”Equal Pay Gender” realizată de PwC România pe baza datelor colectate în cadrul sondajului Paywell*. Decalajul este calculat ca raport între salariul mediu al bărbaților și cel al femeilor, iar față de ediția anterioară a analizei, din 2022, se află în scădere cu 1,7 pp.

”Deși în România discrepanțele salariale dintre femei și bărbați s-au mai redus, atunci când analizăm anumite industrii sau niveluri ierarhice superioare observăm discrepanțe mult mai mari, peste limitele de toleranță, care trebuie rezolvate. Problema nu rezidă într-o discriminare directă, ci mai degrabă într-o diferență de oportunități pentru a accesa profesii și locuri de muncă bine plătite. De asemenea, ponderea mare a muncii neremunerate în rândul femeilor (activități casnice și de îngrijire) limitează oportunitățile de educație și carieră. Un impact similar îl are și ”penalitatea” maternității care creează un dezavantaj semnificativ”, spune Oana Munteanu, Director People & Organisation PwC România.

În funcție industriile în care lucrează, cele mai mari decalaje salariale în favoarea bărbaților sunt în sectoarele bancar, de 30,5%,, farmaceutic de 16,5%, retail 15,27% și tehnologie, de 11.92% . O situație diferită este întâlnită în producție și BPO/SSC, unde rata este inversă de – 7,02%, respectiv -0.11%.
De asemenea, se constată diferențe mai mari la percentila 90, respectiv la salariile mari, pentru toate sectoarele.

Cele mai mari diferențe raportate la pozițiile pe care le ocupă sunt pentru operatori, de 19,64%, iar cele mai mici la nivel de top management, de 6,09%.

În același timp, un alt raport PwC – Workforce Hopes and Fears 2023, constată că există un decalaj semnificativ între ponderea solicitărilor de creșteri salariale ale bărbaților și ale femeilor, de 21 de puncte procentuale, și respectiv de promovări, de 8 puncte procentuale.