Nicolae Ciucă, mesaj în ziua de alegeri
Nicolae Ciucă, președintele PNL, și-a exprimat votul în jurul orei 8:00 la Secția nr. 141 din satul Dumbrăveni, comuna Balotești, din județul Ilfov. După vot, liderul liberal a subliniat că a ales să susțină o Românie puternică în cadrul unei Europe unite și pentru continuarea parcursului european al țării.
”Am votat pentru o viaţă mai bună în fiecare comunitate, am votat pentru siguranţa românilor, pentru păstrarea valorilor noastre, a tradiţiei şi a credinţei, tot ceea ce înseamnă identitate românească, pentru o Românie puternică într-o Europă unită, pentru parcursul european al României. Este un drum de la care nu trebuie să ne abatem, indiferent cât zgomot se face”, a spus Nicolae Ciucă.
Preşedintele PNL a precizat că în ultima perioadă s-a vorbit mult despre a ne face datoria de cetăţeni, despre patriotism.
”Cred că este un moment decisiv, în care trebuie să ne implicăm în viitorul României, în viitorul nostru al tuturor, un viitor care poate să fie al dezvoltării, al siguranţei, sau poate fi al stagnării sau al haosului. Ca atare, este foarte importantă prezenţa la vot, este foarte important cine ne reprezintă la Bruxelles şi este foarte important cine conduce comunităţile. Ca atare, îi îndemn pe fiecare să meargă la vot şi să decidă viitorul ţării noastre, care trebuie să fie un viitor mai bun”, a mai spus Nicolae Ciucă.
Cum au fost organizate alegerile din România
Secțiile de votare s-au deschis în dimineața acestei duminici pentru aproape 19 milioane de alegători, gata să-și desemneze reprezentanții în Parlamentul European, precum și primarii, președinții de consilii județene și consilierii locali și județeni.
În România, sunt disponibile 18.955 de secții de votare pentru cetățeni să-și exercite dreptul de vot atât pentru alegerile locale, cât și pentru cele europarlamentare. În străinătate, Ministerul Afacerilor Externe a organizat 915 secții de vot pentru scrutinul european.
Cele mai multe secții de votare din țară sunt în București, iar în străinătate, în Italia, Spania și Marea Britanie.
Procesul de votare va încheia la ora 22:00, dar poate fi prelungit, excepțional, până la ora 23:59.
La scrutinul din 9 iunie, s-au înscris 207.389 de candidați pentru alegerile locale și 494 pentru cele europarlamentare. Cel mai tânăr candidat are 23 de ani, iar cel mai în vârstă 100 de ani. Vor fi aleși 3.186 de primari ai localităților și primarul general al Capitalei, 3.186 de consilii locale și județene, precum și 33 de reprezentanți ai României în Parlamentul European.
Cum trebuie să voteze românii
Președintele Autorității Electorale Permanente, Toni Greblă, a anunțat că aproximativ 100 de milioane de buletine de vot au fost tipărite pentru cele două scrutine.
„Pentru aceste alegeri au fost tipărite (…) aproximativ 100 de milioane de buletine de vot, aproximativ 20 de milioane de buletine de vot pentru fiecare din cele cinci rânduri de scrutinuri din ziua de 9 iunie”, a precizat Greblă.
La alegerile locale, cetățenii români vor putea vota doar la secția la care sunt arondați cu domiciliul sau cu reședința, dacă aceasta a fost stabilită cu cel puțin 60 de zile înainte de data scrutinului.
La secția de votare unde sunt arondați, alegătorii vor prezenta documentul de identitate și vor primi de la președintele secției un set de cinci buletine de vot – pentru alegerea cetățenilor români în Parlamentul European, pentru alegerea președintelui Consiliului Județean/primarului general al Capitalei, pentru alegerea Consiliului General al Municipiului București/Consiliului Județean, pentru alegerea primarului localității/pentru alegerea primarului de sector și pentru alegerea Consiliului local al unei unități administrative-teritoriale/Consiliu de sector.